Més de 300 representants d'entitats i municipis reclamen a Puig que "s'implique directament" en la recuperació del dret civil

Els signants de la carta, com l'alcalde de València o la presidenta de la CEV, insten el cap del Consell a pressionar perquè desencalle la reforma constitucional

Representants dels partits i les entitats cíviques a les portes del Congrés al juny de 2021
Representants dels partits i les entitats cíviques a les portes del Congrés al juny de 2021 / À Punt NTC

Més de 300 representants de la societat civil i el municipalisme valencià han signat una carta dirigida al president de la Generalitat, Ximo Puig, per a instar-lo a "implicar-se directament" en la defensa de la recuperació del dret civil i de l'autogovern. Entre els signants del text, que promou l'Associació de Juristes Valencians (AJV), estan l'alcalde de València, Joan Ribó; el president de la CEV, Salvador Navarro; dirigents sindicals; exconsellers com Rubén Martínez Dalmau, Manuel Alcaraz o José Ciscar; l'expresident del Consell preautonòmic Josep Lluís Albinyana, a més del president de l'AJV mateixa, José Ramón Xirivella.

Document
Carta a Ximo Puig per a la recuperació del Dret Civil valencià
Consulta'l
Document
Relació de signants a la carta per la recuperació del Dret Civil
Consulta'l

La missiva apel·la a la petició d'una reforma constitucional per a rehabilitar la prerrogativa per a dictar lleis civils a la Comunitat Valenciana que acull l'Estatut d'Autonomia, però que va invalidar el Tribunal Constitucional anul·lant les normatives emeses sota aquesta en diverses sentències el 2016. Un fet que, segons l'AJV, "buida de contingut la capacitat d'autoregulació" del poble valencià i que els juristes reclamen que es resolga abans del 40é aniversari de l'Estatut.

"No pot parlar-se d'autonomia política plena valenciana ni de celebrar el 40é aniversari del nostre Estatut d'Autonomia" en la situació actual, exposa l'escrit, que apel·la a "la responsabilitat" de Puig per a a agilitar el tràmit parlamentari i defensar i aconseguir l'aprovació de la modificació constitucional proposada per les Corts.

Els signants lamenten la "retallada de l'autogovern" que pateixen els valencians i reivindiquen que no aspiren "a més autogovern amb aquesta reforma constitucional", només reclamen que no se'ls tracte "com a espanyols de segona classe" i es garantisca l'àmbit de gestió propi previst en l'Estatut.

Així mateix, consideren que el cap del Consell està "obligat a defensar l'autogovern davant de qualsevol instància i fer valdre la legitimitat del suport social del poble valencià per damunt de consignes de partit o conjuntures polítiques que retallen de facto" l'Estatut valencià.

Dos anys a l'espera de la reforma

Han passat vora dos anys des que la cambra valenciana va aprovar elevar al Congrés una proposició de llei perquè es modificara la Constitució, una via que torna a obrir-se per la voluntat de l'executiu per a una modificació tècnica de l'article 49 de la carta magna, a fi de reemplaçar el terme "disminuït" pel del "persona amb discapacitat".

La fórmula que planteja l'AJV seria la d'un nou paràgraf en la disposició addicional segona de la carta magna. Així ho van traslladar fa un parell de dies l'associació a la Moncloa, a la directora general d'Assumptes Constitucionals del Ministeri de la Presidència, en què van comptar amb el suport de l'expresident del Constitucional i el Suprem, Pascual Sala. Els juristes valencians valoraren en positiu la reunió i van assegurar que el govern s'havia compromés a buscar un consens tècnic amb el PP, el suport del qual és necessari per a la modificació.

També et pot interessar

stats