24 de maig del 2015, la nit del canvi

El PP va perdre el poder que mantenia durant anys en la gran majoria de les institucions autonòmiques i moltes de les grans ciutats.

Els rostres del Pacte del Botànic: Mónica Oltra, Ximo Puig i Antonio Montiel
Els rostres del Pacte del Botànic: Mónica Oltra, Ximo Puig i Antonio Montiel / Kai Förstelling (Efe)

Una nit com la de hui, 24 de maig, però tres anys enrere, es va iniciar el canvi polític a la Comunitat Valenciana. Rita Barberà, aleshores alcaldessa de València i potser la dirigent més respectada pels seus coreligionaris del Partit Popular valencià, es va adonar de la desfeta. "Quina hòstia, quina hòstia", estes paraules, dites a cau d'orella i abraçada a Serafín Castellano, deixaven sentenciada la nit electoral i 20 anys de poder absolut del PP en les institucions valencianes.

Estava justificat. Des del 1995, quan el popular Eduardo Zaplana es va convertir en el molt honorable president gràcies a un pacte amb els regionalistes de González Lizondo, empés pels empresaris de l'època, el PP aconseguia majoria absoluta rere majoria absoluta cada quatre anys sense solució de continuïtat. 

Foren anys de flors i violes per als populars i de melancòlica espera per a una oposició incapaç de fer-los ombra electoral. Les denúncies i acusacions de presumpta corrupció i d'exercici autoritari del poder encara no anaven enlloc. 

Potser per això, aquella nit de fa tres anys, el missatge més repetit que se sentia a la plaça de l'Ajuntament de València, sobretot de militants i simpatitzants de la coalició Compromís, però que també es repetia en moltes places de pobles i ciutats arreu del territori era que "tans anys perdent, ja tocava, ja tocava!".

El PP va perdre la majoria absoluta, Compromís va guanyar 13 diputats i diputades més que quatre anys abans i, paradoxalment, els socialistes valencians, amb 10 escons menys, es veien al capdavant d'un govern de canvi. Ximo Puig, el candidat socialista a la Generalitat, ho reblava aquella nit així: "Els valencians i les valencianes han votat canvi i han decidit que eixe canvi el lidere el Partit Socialista".

A pesar d'aquestes paraules, encara calia veure qui formaria el nou Consell i qui presidiria la institució que encarna l'autogovern valencià, que enguany ha complit 600 anys. Van ser setmanes de negociacions intenses, d'ofertes i de contraofertes, i d'incerteses. Però el comptador del canvi polític a la Comunitat Valenciana ja estava en marxa.

Tres anys de balanç de legislaturaTres anys de balanç de legislatura

Les notícies del matí  Les notícies del matíha començat una ronda d'entrevistes amb els diferents representants polítics valencians per a fer balanç d'aquests tres anys de legislatura. Un període de temps que ha donat per a moltes mesures polítiques, acords i desacords, i alguns titulars. La primera figura a donar el seu punt de vista en els micròfons d'À Punt Mèdia ha sigut la vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra. El torn següent correspondrà a la presidenta del Partit Popular a la Comunitat Valenciana, Isabel Bonig. Cada dia una veu nova en l'informatiu matinal de la ràdio pública valenciana. Un debat també obert en les xarxes socials, amb l'etiqueta #NTC3AnysBotànic.

També et pot interessar

stats