Zelenski: "Rússia és un mal que només pot ser vençut en la batalla"

Ucraïna va ser envaïda per Rússia el passat 24 de febrer i controla ja quasi el 20% del territori ucraïnés

Un home ix d'un edifici residencial danyat a Donetsk, Ucraïna
Un home ix d'un edifici residencial danyat a Donetsk, Ucraïna / Alexander Ermochenko (Reuters)

"Les forces d'invasió russes continuen bombardejant les ciutats ucraïneses, la qual cosa demostra que Rússia és un mal que només es pot detindre en el camp de batalla", ha dit el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, en l'habitual videomissatge que dirigeix a la nació. Ucraïna va ser envaïda per Rússia el passat 24 de febrer i ja controla quasi el 20% del territori ucraïnés.

"Rússia està molt nerviosa per la nostra activitat. Novament, ha bombardejat Khàrkiv i Odessa i ha desplegat intents brutals d'accions ofensives al Donbass", ha destacat el mandatari. "Estem defensant Lissitxansk i Severodonetsk, a la regió de Lugansk. Tota aquesta regió és la més difícil, ací estan les batalles més dures", ha subratllat.

L'exèrcit rus continua bombardejant aquestes dues poblacions, els únics enclavaments que romanen encara en mans ucraïneses a la regió de Lugansk, fronterera amb Rússia.

També s'ha referit al fet que Ucraïna espera aquesta setmana la decisió principal del Consell Europeu, que podria confirmar al país com a candidat a entrar a la Unió Europea.

"Pas a pas, travessem una setmana crucial i estem fent tot el possible perquè ningú tinga dubtes que Ucraïna mereix la candidatura. Vam demostrar que ja som part d'un espai europeu unit, diria, fins i tot, de valor".

Sobre el terreny, les tropes ucraïneses estan preparant-se per a una setmana difícil. Zelenski creu que Rússia intensificarà els atacs en coincidir amb la cimera del Consell Europeu que acceptarà la candidatura d'Ucraïna per a ingressar en la Unió Europea.

A més, també s'ha conegut que Zelenski participarà per videoconferència en la cimera de l'OTAN que se celebra a Madrid els dies 29 i 30 de juny.

Crisi en l'exportació de cereals

La guerra a Ucraïna està a punt de complir quatre mesos i, a banda del cost personal i material, ha originat una crisi en l'exportació de cereals.

El país és considerat un dels majors graners del món i sense els seus cereals la crisi alimentària pot convertir-se en una catàstrofe en tot el món.

Fins al punt que l'alt representant de la diplomàcia europea, Josep Borrell, ha acusat Moscou de crims de guerra per blocar els ports ucraïnesos i impedir l'eixida dels cereals. "No es pot utilitzar la fam com a arma de guerra", ha dit Borrell.

També et pot interessar

stats