La guerra d'Ucraïna condemna Àfrica a la fam

Cada 48 segons una persona mor per falta d'aliment a Etiòpia, el Sudan del Sud, Somàlia i Kenya, països on el 90% del blat provenia de Rússia i Ucraïna abans que esclatara el conflicte

Les greus conseqüències de la guerra d'Ucraïna a Somàlia / À Punt NTC

La mare de Hassan, un xiquet somali d'un any, ha recorregut desenes de quilòmetres per a combatre la greu desnutrició que pateix el menut. Encara que fa tres mesos que està en tractament, pesa poc més cinc quilos, molt menys del que és normal a la seua edat.

La pitjor sequera que s'està vivint en quaranta anys als països de la Banya d'Àfrica, com són Etiòpia, el Sudan del Sud, Somàlia i Kenya no permet que es puga tirar avant la collita. Però darrere de la fam generalitzada que es viu en aquesta zona africana, hi ha una altra causa, a 9.000 quilòmetres de distància: la guerra d'Ucraïna.

Prop del 90% del cereal que arribava a aquests quatre estats eren importats de Rússia i d'Ucraïna. Des de l'esclat del conflicte Moscou no pot vendre per les sancions, i Ucraïna té el cereal bloquejat als ports.

D'aquesta manera, al mateix temps que es duplica el preu dels aliments i dels combustibles ho fa també la quantitat de persones que passen gana. Per a poder pal·liar els devastadors efectes que viuen 23 milions de persones a l'Àfrica oriental, l'ONU ha sol·licitat 4.000 milions d'euros.

També et pot interessar

stats