Zelenski ordena investigar suborns massius de fins a 15.000 dòlars per a no anar a la guerra

Una investigació oficial revela que el número d'aquests informes que lliuren als seus beneficiaris de ser reclutats es va multiplicar per deu en algunes regions

El president d'Ucraïna aquest dimecres
El president d'Ucraïna aquest dimecres / Twitter: @ZelenskyyUa

El president ucraïnés, Volodímir Zelenski, ha ordenat investigar les exempcions mèdiques emeses des que va començar la guerra el 24 de febrer de 2022, després que una investigació oficial revelara que el nombre d'aquests informes que lliuren als seus beneficiaris de ser reclutats es va multiplicar per deu en algunes regions.

Segons el president ucraïnés, “els suborns” que es paguen per a obtindre aquests certificats d'incapacitat fraudulents “van dels 3.000 als 15.000 dòlars” depenent del cas. “Estem parlant com a mínim de milers de persones”, va dir Zelenski sobre els casos de corrupció que ja s'han identificat.

El president ha avançat, a més, que els casos dels qui van utilitzar aquests certificats per a eixir del país seran investigats de manera separada per la seua major gravetat.

“És necessari verificar un nombre substancial de decisions de les comissions mèdiques militars sobre la invalidesa i la incapacitat per al servei militar que es van prendre després del 24 de febrer”, ha dit Zelenski en el seu discurs d'anit a la nació.

El president ucraïnés ha explicat que les estadístiques de la investigació oficial contra la corrupció en el procés de reclutament mostren que hi ha regions del país en les quals el nombre d'alliberats del servei militar per raons mèdiques es va multiplicar per deu després de l'inici de la invasió a gran escala russa.

“És absolutament clar el que són aquestes decisions: decisions corruptes”, ha dit Zelenski, que ha donat ordres de prosseguir el treball per a fer pagar als qui van emetre aquestes dispenses mèdiques i als qui les van comprar.

Destitució de tots els caps de reclutament

El president d'Ucraïna va cessar el passat 11 d'agost a tots els caps de reclutament militar del país i va ordenar substituir-los per militars ferits en combat que suposa menys propensos a accedir deslliurar ciutadans corruptes d'anar a la guerra a canvi de diners.

Zelenski també va ordenar identificar i castigar tots els casos de corrupció, després que la publicació Ukrainska Pravda revelara que el comissari de reclutament de la regió d'Odessa ha comprat a través de familiars durant la guerra propietats per valor de diversos milions d'euros a Espanya que no podia permetre's amb el seu sou.

El servei secret d'Ucraïna ja ha detingut nombroses persones sospitoses d'haver cobrat suborns per a emetre certificats que van permetre als seus beneficiaris evitar ser cridats a files o viatjar a l'estranger.

La llei marcial ucraïnesa en vigor considera que es pot reclutar tots els homes entre 18 i 60 anys, que, excepte excepcions com estar incapacitat o ser pare de famílies nombroses, tenen prohibit eixir del país fins que acabe la guerra.

També et pot interessar

stats