Zelenski nega haver perdut Bakhmut mentre recapta suport militar en el G7

Malgrat els anuncis de la pressa de Bakhmut del grup Wagner confirmats pel govern rus, l'exèrcit ucraïnés afirma que "la situació és difícil, però està sota control"

Vista aèria mostra les destruccions a la ciutat de Bakhmut, Ucraïna
Vista aèria que mostra la destrucció a la ciutat de Bakhmut, Ucraïna / Ukrainian Armed Forces (Reuters)

El president ucraïnés, Volodímir Zelenski, ha negat que les forces russes controlen la ciutat de Bakhmut, epicentre dels combats més intensos a l'est del país: "Bakhmut no està ocupada ara mateix". Alhora ha obtingut dels seus aliats del G7 a Hiroshima més suport militar, incloent-hi caces moderns per a portar la pau a Ucraïna.

Segons el dirigent, "no hi ha cap malentés" pel que fa al control per part de les forces ucraïneses de la ciutat. El president ha assenyalat que Ucraïna manté les seues posicions a Bakhmut "gràcies al coratge i la intel·ligència dels nostres soldats. No llancem la nostra gent a la mort. Són éssers humans, un tresor, el més important que tenim".

El Grup Wagner, punta de llança de l'ofensiva russa a l'est ucraïnés, va anunciar dissabte la presa de Bakhmut, una notícia que va confirmar posteriorment de manera oficial el Ministeri de Defensa rus. No obstant això, les autoritats ucraïneses afirmen que els combats continuen.

El comandant de les forces terrestres ucraïneses, Oleksandr Sirski, ha assenyalat que Ucraïna encara "controla una part de Bakhmut". Això permetria a l'exèrcit entrar a la ciutat "en cas que la situació canvie". "La situació és difícil, però està sota control", ha afirmat.

El general ha indicat que les forces ucraïneses continuen el seu avanç als flancs als afores de la ciutat i "pràcticament estan a punt d'establir el cercle tàctic" de Bakhmut.

Putin felicita Wagner i l'exèrcit rus

Mentrestant, el president rus, Vladímir Putin, ha felicitat el grup de mercenaris russos Wagner i l'exèrcit rus per la fi de l'operació en aquesta ciutat ucraïnesa.

Segons la presidència russa, "tots els militars que van destacar en l'operació seran condecorats".

Ucraïna cerca més suports en el G7

En aquest context, Zelenski ha aprofitat la seua participació en la cimera del G7 per a promoure la seua "fórmula de pau", que exigeix la retirada russa i reparacions, i atraure països com l'Índia o el Brasil, que no han condemnat obertament Rússia.

En el marc d'una intensa agenda de reunions, va destacar la trobada entre Zelenski i el president dels Estats Units, Joe Biden, que recentment va acceptar sumar-se a la coalició de caces F-16 per a Ucraïna i entrenar pilots ucraïnesos.

Biden, que ha anunciat 375 milions de dòlars més en ajuda militar per a Ucraïna, ha afirmat que Zelenski li va garantir que no usarà aquests caces contra objectius dins del territori de Rússia.

També et pot interessar

stats