Zelenski considera un error que Ucraïna continue fora de l'OTAN

El ministre d'Afers Estrangerss rus, Serguei Lavrov, ha afirmat en la reunió del G20 que està disposat a negociar amb Ucraïna i Turquia l'eixida del gra ucraïnés a través del mar Negre

El ministre d'Afers Estrangers d'Indonèsia, Retno Marsudi, parla amb el seu homòleg rus, Serguei Lavrov, en el G20 que se celebra a Bali, Indonèsia
La ministra d'Afers Estrangers d'Indonèsia, Retno Marsudi, parla amb el seu homòleg rus, Serguei Lavrov, en el G20 que se celebra a Bali, Indonèsia / Willy Kurniawan (Efe)

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, saluda que Suècia i Finlàndia hagen sigut acceptats com a estats membres de l'OTAN, però considera un error que el seu país continue fora de l'Aliança Atlàntica.

L'entrada d'aquests dos països nòrdics és fruit del risc actual a què s'enfronten per "l'actitud agressiva de Rússia cap a estats sobirans", ha dit el mandatari en una entrevista en exclusiva amb la CNN.

"Per això secundem plenament aquesta incorporació. El món està fent costat a Ucraïna, alguns països amb ajuda humanitària i altres amb suport financer o militar. El món hi està fent molt, però podria haver sigut més fàcil. Ucraïna podria haver sigut acceptada com a membre de l'OTAN", ha dit.

Zelenski ha aprofitat la seua intervenció per a reclamar un increment de l'ajuda. "Més suport salvarà vides i ens ajudarà a recuperar territoris ocupats per Rússia".

El G20 d'Afers Estrangers comença amb l'objectiu de fer de mitjancer en la guerra a Ucraïna

D'altra banda, la ministra d'Afers Estrangers d'Indonèsia, Retno Marsudi, ha remarcat aquest divendres durant el discurs d'obertura de la reunió de ministres d'Exteriors del G20, que se celebra a l'illa de Bali, l'objectiu del fòrum de "fer de mitjancer" en la guerra d'Ucraïna. També ha destacat els problemes mundials derivats d'aquest conflicte.

"La guerra ha d'acabar al més prompte possible. Hem de solucionar les nostres diferències en la taula de negociació, no en el camp de batalla. Tenim la responsabilitat de construir ponts, no murs, i promoure els interessos globals i no els particulars", ha assenyalat la cap de la diplomàcia indonèsia, que organitza la cimera.

L'assistència del ministre rus, Serguei Lavrov, s'ha convertit en una presència incòmoda, i encara que alguns països com Alemanya asseguren que els ministres no boicotejaran la cita, d'altres, entre ells representants del G7, no van assistir anit el sopar de recepció per a evitar coincidir amb el diplomàtic de Moscou.

Lavrov diu que Rússia està disposada a negociar l'eixida del gra ucraïnés

Precisament, el ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, ha afirmat en la reunió del G20 que el seu país està disposat a negociar amb Ucraïna i Turquia les vies per a exportar el gra ucraïnés a través del mar Negre.

Durant aquesta jornada els ministres del G20 faran dues reunions multilaterals llargues centrades a "reforçar el multilateralisme" i "abordar la seguretat alimentària i energètica", ha apuntat Marsudi, després de la marató de reunions bilaterals de la vespra, i que continuaran també aquest divendres.

El G20 està conformat per Alemanya, l'Aràbia Saudita, l'Argentina, Austràlia, el Brasil, el Canadà, la Xina, Corea del Sud, els Estats Units, França, l'Índia, Indonèsia, Itàlia, el Japó, Mèxic, el Regne Unit, Rússia, Sud-àfrica, Turquia i la Unió Europea. Entre els països convidats hi ha Espanya, a més de Singapur, els Països Baixos i Ucraïna.

També et pot interessar

stats