Els trenta països de l'OTAN signen els protocols d'adhesió de Finlàndia i Suècia

És un pas clau per a la pertinença a l'Aliança, si bé no en seran membres plens fins que concloga el procés d'ingrés

Els ministres d'Assumptes Estrangers de Suècia i Finlàndia, Ann Linde i Pekka Haavisto, amb el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, a Brussel·les, Bèlgica
Els ministres d'Afers Estrangers de Suècia i Finlàndia, Ann Linde i Pekka Haavisto, amb el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, a Brussel·les, Bèlgica / Yves Herman (Reuters)

Els trenta ambaixadors dels països de l'OTAN han signat aquest dimarts a Brussel·les els protocols d'adhesió de Finlàndia i Suècia, un pas clau per a la pertinença a l'Aliança, encara que no seran membres de ple dret fins que concloga el procés d'ingrés.

La signatura ha tingut lloc en presència dels ministres d'Afers Estrangers de Finlàndia, Pekka Haavisto, i de Suècia, Ann Linde.

El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha assegurat que amb la futura entrada de Finlàndia i Suècia en l'Aliança "serem, fins i tot, més forts i la nostra població estarà, fins i tot, més segura quan afrontem la major crisi de seguretat en dècades", en referència a la guerra a Ucraïna.

Segons ha recalcat, el d'aquest dimarts és "realment un moment històric per a Finlàndia, per a Suècia i per a l'OTAN, i per a la nostra seguretat compartida".

A més, ha afegit que "la porta de l'OTAN continua oberta per a les democràcies europees que estan preparades i disposades a contribuir a la nostra seguretat compartida".

El polític també ha reconegut les "preocupacions de seguretat" que Turquia va plantejar i que "es necessitaven abordar", la qual cosa es va fer durant setmanes de negociacions.

Després de la signatura dels protocols d'adhesió, s'han de ratificar a escala nacional als trenta països de l'organització transatlàntica.

El principi de defensa col·lectiva de l'OTAN, segons el qual un atac contra un aliat equival a un atac contra tots i s'ha de donar una resposta conjunta, només s'aplicarà a Finlàndia i Suècia quan s'hagen convertit en membres plens de l'Aliança, una vegada que tot el procés d'adhesió haja conclòs.

També et pot interessar

stats