Zapatero considera que les sancions dels EUA propicien l'èxode dels veneçolans

L'expresident espanyol ha participat al Brasil en un fòrum de suport al candidat presidencial del Partit dels Treballadors, de Lula.

Zapatero, a Sao Paulo, per a donar suport al partit de Lula
Zapatero, a Sao Paulo, per a donar suport al partit de Lula / AFP

José Luis Rodríguez Zapatero s’ha implicat a fons en els conflictes que viuen el Brasil i Veneçuela.

A la ciutat de Sao Paulo (Brasil), Zapatero ha dit, en declaracions periodístiques, que l'actual èxode de veneçolans cap a diversos països llatinoamericans està vinculat a les sancions econòmiques imposades pels Estats Units.

Aquest tipus de bloqueig, diu Zapatero, no el paguen els governs, sinó els ciutadans, el poble.

L’expresident visitarà Veneçuela els pròxims dies, amb la intenció de continuar la tasca de mediació que ha desenvolupat els últims tres anys. Assegura que escoltar els altres i que les posicions no es radicalitzen és fonamental.

També ha reflexionat Zapatero sobre les fórmules d'eixida de la crisi veneçolana. "No hi haurà una eixida que  no siga pacífica, on les paraules política, diàleg, contenció, respecte a l’altre siguen les que es conjuguen, davant de l'insult, la denúncia, l'aïllament, la sanció o la repressió", ha dit.

Sobre les últimes mesures econòmiques aplicades per Nicolás Maduro, Zapatero pensa que "van en la línia del que es necessita" per a estabilitzar la moneda i controlar el dèficit i la inflació.

Zapatero ha expressat la seua opinió sobre Veneçuela i la necessària eixida pacífica de la crisi justament el dia que el secretari general de l'Organització d'Estats Americans, Luis Almagro, ha manifestat que "pel que fa a la intervenció militar per a derrocar el règim de Nicolás Maduro, crec que no hem de descartar cap opció". Almagro ha visitat un grup d’exiliats veneçolans a Cúcuta, ciutat fronterera de Colòmbia amb Veneçuela.

Suport al candidat del Partit dels Treballadors del Brasil

L'expresident espanyol ha participat a Sao Paulo en un fòrum convocat en suport de Luiz Inácio Lula da Silva. L'exmandatari brasiler no ha pogut presentar-se a les eleccions, que seran al mes d’octubre vinent, per estar empresonat complint una condemna per corrupció. Fins a retirar-se de la carrera electoral, Lula era el candidat amb més suport en les enquestes.

En l'acte de suport a Lula a Sao Paulo, a més de Zapatero, han participat altres persones de prestigi internacional, com ara el reconegut lingüista i politòleg nord-americà Noam Chomsky, i els exprimers ministres Dominique de Villepin, de França, i Massimo D'Alema, d’Itàlia.

Zapatero ha convidat els simpatitzants de Lula i a tots els progressistes del Brasil a votar Fernando Haddad, successor de Lula, com a candidat pel Partit dels Treballadors.

També et pot interessar

stats