El 65,6% de xilenes i xilens residents a Espanya aprova la nova constitució

El text advoca per un estat ecològic, social i feminista que sepultaria el sistema neoliberal de l’era Pinochet

L'electorat xilé de la circumscripció de València, aquest diumenge
L'electorat xilé de la circumscripció de València, aquest diumenge / Consolat General de Xile

Més de 15 milions de xilens i xilenes estan cridats a les urnes aquest diumenge a un plebiscit per a aprovar o rebutjar una nova constitució que substituïsca la de 1980, elaborada durant la dictadura de Pinochet, i que podria suposar el viratge del sistema neoliberal actual cap a un estat social de dret amb un enfortiment dels serveis públics. 

Amb una participació del 62%, el 65,6% de xilenes i xilens residents a Espanya ha aprovat la nova constitució, enfront del 34,4% dels vots partidaris del "rebuig", segons les dades recollides pel consulat.

El procés, que es va iniciar fa quasi tres anys enmig d'una onada de protestes, davant el malestar creixent amb el govern vigent aleshores i una dura repressió policial que es va saldar amb diverses morts i milers de ferits, ha despertat l'interés del món per la naturalesa única i revolucionària, que podria inspirar altres països.

L'acord, consensuat després d'un mes de mobilitzacions pacífiques, incloïa la celebració del plebiscit que se celebra aquest diumenge i que és obligatori, per primera vegada en la història del país, per a tots els ciutadans majors d'edat.

El 25 d’octubre del 2020 es convocava el poble xilé per a decidir si volien canviar la constitució vigent. Un 78% dels votants va optar pel sí en una consulta, celebrada en plena pandèmia, en la qual va participar el 50% de la població.

El nou text, la redacció del qual va estar presidida per una activista maputxe, és fruit del treball d'un òrgan constituent paritari triat democràticament i és la primera vegada en la història del país que es contempla els pobles indígenes, que suposen el 12,8% de la població, però que mai havien sigut reconeguts en la llei fonamental.

Un estat ecològic, social i feminista: les claus per a sepultar l’era Pinochet

El text que es votarà aquest diumenge està considerat la constitució més feminista del món i aposta per un estat ecològic en defensa del medi ambient i amb vocació de lluita contra la crisi climàtica. A més, defineix Xile com a un estat plurinacional i reconeix els drets dels pobles indígenes i de la justícia indígena.

D’altra banda, suposa un gir de 180 graus que advoca per un sistema centrat en l’enfortiment dels serveis públics, com ara l’educació pública, l’accés a la salut primària universal i la construcció d’un sistema de pensions públic, i acabar amb la privatització de recursos essencials com l’aigua.

La constitució, una de les de major extensió del món amb 388 articles i 57 normes transitòries, canvia les atribucions presidencials, elimina el Senat i avança en el camí de la descentralització amb la creació d’una cambra de les regions.

Factors inèdits, resultat incert

Diversos factors inèdits en aquest plebiscit, com el sufragi obligatori per a totes les persones majors d’edat i la consegüent participació de mig milió de ciutadans estrangers de tendència política desconeguda, preveuen uns resultats incerts. A la papereta hi ha dues opcions: "aprove" i "rebutge". 

El tancament de la campanya d’aquest dijous a la nit a grans ciutats com Santiago de Xile i Valparaíso va comptar amb una participació massiva en defensa de l’"aprove", l’opció de l’esquerra. 

Per la seua banda, només uns centenars de partidaris del "rebutge" van participar en la concentració convocada en la capital xilena, i que compta amb el suport de la dreta i una part del centreesquerra, que considera el text "radical", sobretot en els aspectes relacionats amb la plurinacionalitat i la lliure determinació dels pobles indígenes.

En cas de guanyar el plebiscit, els partidaris de la nova constitució s’han compromés a arribar a un gran pacte per a tractar aquestes qüestions.

Les últimes enquestes, realitzades fa dues setmanes, abans de la prohibició de publicar sondejos, apuntaven cap a una victòria del rebuig al text, amb una diferència d’entre tres i quinze punts amb els partidaris d’aprovar-lo.

València, nova circumscripció per a l’electorat xilé

El Servei Electoral de Xile ha habilitat una nova circumscripció electoral a la ciutat de València, en la qual podran votar més d'un miler de ciutadans xilens que tenen el domicili electoral en qualsevol municipi valencià, balear i murcià. Fins a aquesta cita electoral, havien de votar a Barcelona. En el cas de les electores i electors residents fora de Xile, el sufragi continua sent voluntari.

L’electorat de la circumscripció de València ha votat entre les 8:00 i les 18:00 hores a l’hotel NH Valencia Center.

També et pot interessar

stats