Xile rebutja la nova constitució

El president, Gabriel Boric, deixa entreveure que emprendrà una remodelació del seu gabinet després del contundent triomf del "rebuig" en el plebiscit constituent

Adherents de l'opció "Rebuig" celebren hui el resultat del plebiscit constitucional, en la comuna de Las Condes a Santiago (Xile)
Adherents de l'opció "rebuig" celebren el resultat del plebiscit constitucional, en la comuna de Las Condes a Santiago (Xile) / Alberto Valdés (Efe

Milers de xilens amb banderes nacionals han eixit als carrers de la capital i altres ciutats del país per a celebrar l'aclaparador triomf dels qui han rebutjat la proposta de nova constitució, amb un 61,8% dels vots en el plebiscit d'aquest diumenge.

Amb aquest resultat es manté la llei fonamental actual, escrita durant la dictadura d'Augusto Pinochet (1973-1990) i reformada parcialment durant el govern de Ricardo Lagos (2000-2006).

Només el 38,1%, un percentatge molt inferior al que pronosticaven les enquestes, va apostar per acceptar la nova carta magna, que consagrava un nou ventall de drets socials en un país amb la majoria dels seus serveis bàsics privatitzats, inclosos els drets d'aigua.

"Xile és i serà un país és llibertat!", va ser una de les consignes més repetides aquesta nit en els barris més acomodats de Santiago de Xile, on joves, ancians i xiquets van prendre places i carreteres, a bord de vehicles, entre crits de goig, oracions i focs d'artifici.

Com en altres països de Llatinoamèrica, l'anomenat "vot evangèlic" ha protagonitzat una arremesa política considerable en les últimes eleccions xilenes, i el tancament d'aquesta fase en el procés constituent no va ser una excepció.

Elena Ossadón, una de les coordinadores d'una organització evangèlica, va festejar amb un cor de paper en mà i una bandera xilena al crit de "estem feliços perquè hem informat els cristians del perquè de rebutjar aquesta constitució".

En el comando del "rebuig" es van personar a més exfuncionaris de l'administració de Sebastián Piñera (2018-2022), entre elles l'exsubsecretària de Salut Pública, Paul Daza, i la seua exportaveu de govern, Karla Rubilar.

"Hem de recollir el mandat ciutadà i posar-nos d'acord. La gent vol unitat, canvis, pau i seguretat. Demà tenim una segona oportunitat per a fer les coses bé perquè arriba un nou procés constituent, però hem d'arribar a una nova Constitució que ens represente a tots i a totes", ha afirmat Rubilar.

Per la seua banda, el president xilé, Gabriel Boric, ha deixat entreveure que emprendrà una remodelació del seu gabinet en els pròxims dies després del contundent triomf del "rebuig" en el plebiscit constituent.

"Fer front a aquests importants i urgents desafiaments requerirà ràpids ajustos en els nostres equips de govern per a enfrontar aquest nou període amb renovades empentes", ha dit poc després de conéixer-se el resultat.

També et pot interessar

stats