Xi Jinping visitarà Rússia del 20 al 22 d'aquest mes

El ministre d'Exteriors xinés assegura que el seu país "exercirà un paper constructiu en la promoció de converses de pau"

Putin amb Xi Jinping en setembre de 2022
Putin amb Xi Jinping el setembre del 2022 / Reuters

El president xinés, Xi Jinping, arribarà a Rússia dilluns en una visita oficial de tres dies, segons ha anunciat aquest divendres el Kremlin. "En les converses s'abordaran assumptes actuals de l'ulterior desenvolupament de les relacions d'associació i interacció estratègica entre Rússia i la Xina", assenyala el comunicat.

D'altra banda, el portaveu d'Exteriors xinés Wang Wenbin ha comentat en roda de premsa que el viatge del mandatari xinés serà "una visita de pau", i que Pequín "mantindrà la seua posició objectiva i justa sobre la crisi d'Ucraïna" i "exercirà un paper constructiu en la promoció de converses de pau". Tot enmig de les pressions dels Estats Units per a evitar que els xinesos subministren armes als russos.

"La visita versarà sobre l'amistat i té com a objectiu aprofundir la confiança mútua entre tots dos països. Els dos líders intercanviaran punts de vista sobre la seua cooperació pragmàtica i preocupacions comunes, i continuaran impulsant la connectivitat sobre la base dels projectes de les noves rutes de la seda i de la Unió Econòmica Euroasiàtica", ha afegit Wang.

Així mateix, tots dos països treballaran per a "salvaguardar conjuntament l'estabilitat de la cadena industrial, aprofundir els intercanvis en tots els nivells per a consolidar la seua amistat, promoure la cooperació i injectar més energia positiva en la recuperació econòmica mundial".

Mentrestant, el Kremlin ha assegurat que tots dos mandataris debatran sobre "temes d'actualitat" relacionats amb el "futur desenvolupament de l'associació integral i la cooperació estratègica entre Rússia i la Xina".

La Xina insisteix que les estretes relacions entre Pequín i Moscou "no amenacen cap país" i que "fan avançar la multipolarització del món".

L'any passat Xi i Putin van estrényer els seus llaços pocs dies abans de la invasió d'Ucraïna, sobre la qual Pequín ha mantingut una posició ambigua, en què demana alhora "respecte per a la integritat territorial de tots els països", inclòs Ucraïna, i "atenció a les legítimes preocupacions de tots els països", en referència a Rússia.

Pequín va emetre fa poc una declaració sobre el que denomina conflicte a Ucraïna en el qual defensa el respecte a la sobirania de tots els països, l'abandó de la "mentalitat de guerra freda" i un alto el foc. També va cridar a la moderació per a "evitar que la situació es descontrole" i derive en un conflicte nuclear, una proposta criticada per Occident per posar en el mateix pla "l'agressor i l'agredit".

Pequín no ha fet costat explícitament a Moscou, però sí que s'ha oposat a les sancions contra Moscou perquè "no solucionen els problemes".

Durant una reunió celebrada a l'Uzbekistan a la fi de l'any passat, Putin va valorar el fet que Pequín haja mantingut sempre "una posició equilibrada" sobre Ucraïna, si bé va admetre "preguntes i preocupacions" de la Xina.

També et pot interessar

stats