Xi Jinping visita Putin a Moscou per a reforçar-se com a mediador internacional

La guerra d'Ucraïna sobrevola el rerefons de la reunió, a la qual el xinés torna amb un pla de pau sota el braç

El president xinés aterra a Moscou, aquest dilluns
El president xinés aterra a Moscou, aquest dilluns / Reuters

El president xinés, Xi Jinping, arriba aquest dilluns a Rússia per a trobar-se amb un dels seus principals aliats, el cap del Kremlin, Vladímir Putin. És la primera visita a l'exterior que fa el líder de la primera potència asiàtica des que el reelegiren per a un històric tercer mandat i es produeix just després que el dirigent rus es presentara per sorpresa al Donbass i a la ciutat arrasada de Mariúpol, a l'est d'Ucraïna, per a celebrar el nové aniversari de l'annexió de la península de Crimea a Rússia. Des que el Kremlin va començar la invasió d'aquest país de l'est d'Europa, Putin no havia xafat terres ucraïneses.

Putin i Xi parlaran, entre altres coses, sobre les tensions amb Occident, sobretot amb els Estats Units, i el conflicte a Ucraïna. Pequín sembla disposat a intercedir, ja que tradicionalment també ha mantingut unes bones relacions amb Kíiv. La iniciativa de pau amb dotze punts que la Xina va presentar fa unes setmanes no ha satisfet cap dels dos bàndols i tampoc no Occident, però ha col·locat el líder xinés en un rol de mediador internacional. Un paper que Pequín vol ara apuntalar després de l'èxit obtingut amb dos països aparentment irreconciliables com són l'Aràbia Saudita i l'Iran.

La reunió, oberta al públic, tindrà lloc al Kremlin dimarts. Tots dos mandataris tractaran en aquesta cerimònia punts de l'agenda bilateral i internacional. També signaran diversos acords importants i després compareixeran en roda de premsa.

Amb tot, segons ha admés el Kremlin, el que realment interessa a Moscou és l'esmorzar informal que Putin i Xi tenen aquest dilluns, en el qual podran parlar cara a cara del que consideren convenient sense cap pressió mediàtica. "Prestem especial atenció a aquesta conversa tancada (al públic) i informal. Durant la reunió es discutiran els temes més clau i sensibles", ha precisat Iuri Uixakov, assessor del Kremlin per a assumptes internacionals, que ha destacat igualment que Moscou aprecia la posició moderada de Pequín respecte de la campanya militar russa a Ucraïna. El líder xinés també té intenció de conversar per videoconferència amb el president d'aquest país, Volodímir Zelenski, després de visitar Moscou.

Els ministres d'Exteriors i Defensa russos i xinesos participaran en les negociacions d'aquests dies, ja que la cooperació militar també serà un dels temes que es tractaran en l'agenda entre dos països que descriuen com a estratègica la seua relació política i econòmica. No debades Moscou i Pequín col·laboren en totes les organitzacions internacionals i els intercanvis comercials voregen ja els 200.000 milions de dòlars.

La reunió entre Putin i Xi té lloc després que el Tribunal Penal Internacional va emetera divendres passat una ordre d'arrest contra el rus per la deportació il·legal de menors d'edat des del territori ocupat per les tropes del Kremlin a Ucraïna, cosa que el tribunal considera un crim de guerra. El Kremlin ha replicat que l'ordre és "nul·la des del punt de vista jurídic", ja que Rússia no reconeix la jurisdicció del tribunal.

També et pot interessar

stats