Xi Jinping, primer mandatari xinés reelegit per a un tercer mandat

El president del gegant asiàtic lidera també les Forces Armades i el Partit Comunista, les tres estructures de poder

El rostre de Xi Jinping en una de les pantalles de l'assemblea de l'ANP
Xi Jinping en una de les pantalles de l'assemblea de l'ANP / Aly Song (Reuters)

Xi Jinping situa el seu lideratge en una nova fase. L'Assemblea Nacional Popular (ANP), l'equivalent al poder legislatiu, l'ha elegit per a un tercer mandat quinquennal, una pròrroga inèdita des de la fundació de la República Popular, el 1949. Governa des del 2013 i ara ha rebut autorització per a fer-ho fins al 2028.

L'ANP ha ratificat la seua permanència per unanimitat dels 2.952 diputats presents i sense candidats alternatius. El Partit Comunista, que també lidera Jinping, va facilitar la continuïtat en la presidència el 2018, mitjançant una esmena constitucional que eliminava el límit de dos mandats consecutius de cinc anys per als presidents xinesos. L'assemblea també ha aprovat, unànimement, el seu tercer mandat com a cap de la Comissió Militar Central, les Forces Armades. L'octubre de 2022 el partit únic va autoritzar també el tercer mandat. 

Aquestes decisions reforcen Xi Jinping com l'home més poderós de la superpotència emergent i ha aconseguit reunir cinc anys més en la seua figura els càrrecs cap de l'Estat, cap de les Forces Armades i cap del Partit Comunista, les tres estructures de poder. Però el president xinés no estarà a soles al timó del país. L'ANP també ha confirmat els nomenaments de Han Zheng com a vicepresident i de Zhao Leji com a president del Comité Permanent de l'ANP, que correspon al de cap del Legislatiu.

La prolongació dels superpoders de Jinping per cinc anys més tenen lloc en un context de competència a l'alça entre la Xina i els Estats Units i de tensions creixents amb el bloc occidental. L'autonomia de Taiwan, el suport de Pequín a Rússia, el respecte als drets humans al país i les relacions comercials internacionals són motiu freqüent de col·lisió entre les parts.

Aquest dilluns, trencant amb la moderació habitual dels seus discursos, Xi Jinping va acusar directament els Estats Units de liderar una campanya per a limitar el creixement i protagonisme internacional de la Xina. "Els països occidentals, liderats pels Estats Units, ens han contingut i reprimit de manera generalitzada, la qual cosa ha suposat greus desafiaments sense precedents per al nostre desenvolupament", va manifestar a un grup d'assessors, representants d'empreses privades, en una trobada paral·lela a la reunió de l'APN, segons informació de la CNN.

També et pot interessar

stats