Von der Leyen: "No podem arriscar ni arriscarem els valors de la UE a Polònia"

La presidenta de la Comissió Europea amenaça el govern polonès amb sancions i el bloqueig de les ajudes

Ursula von der Leyen durant la sessió del Parlament Europeu a Estrasburg, França, aquest dimarts
Ursula von der Leyen durant la sessió del Parlament Europeu a Estrasburg, França, aquest dimarts / Ronald Wittek (Efe)

La presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, ha afirmat que el seu executiu "actuarà" davant la recent sentència del Tribunal Constitucional polonés que qüestiona la primacia del dret comunitari sobre el nacional i ha alertat que la decisió "soscava la protecció de la independència judicial", cosa que la UE no vol "posar en risc".

"No podem arriscar ni arriscarem els nostres valors comuns. La Comissió Europea actuarà", ha assegurat aquest dimarts Von der Leyen en un debat en l'Eurocambra al qual també assisteix el president polonés, Mateusz Morawiecki.

La presidenta de l'executiu comunitari ha dit també que la situació de la independència judicial a Polònia "ha empitjorat" i ha enumerat els mecanismes que té Brussel·les per a contestar aquest desafiament.

Entre aquests, ha esmentat la possible activació del nou mecanisme comunitari per a vincular el pressupost amb els valors de l'estat de dret comunitari, que encara no s'ha posat en marxa malgrat que fa quasi deu mesos que entrà en vigor. També ha parlat del llançament de nous procediments d'infracció per a, en última instància, portar davant la justícia europea la decisió del Constitucional polonés.

El govern polonés ha d'explicar ara com preveu protegir els diners europeus, atesa aquesta sentència del Tribunal Constitucional

"El govern polonés ha d'explicar ara com preveu protegir els diners europeus, atesa aquesta sentència del Tribunal Constitucional", ha assenyalat Von der Leyen, que ha recordat que en els pròxims set anys s'invertiran milers de milions d'euros dels fons de reconstrucció postpandèmia i el nou pressupost pluriennal.

Segons ha dit, el desembossament dels 36.000 milions d'euros que corresponen a Polònia dels fons de recuperació postpandèmia estan vinculats al fet que el país complisca uns certs requisits de restauració de la independència judicial.

La presidenta alemanya també ha recordat l'article 7 dels tractats, que des de fa diversos anys està activat contra Polònia però estancat en la seua fase de diàleg i amb escasses possibilitats que s'arribe a retirar a Varsòvia el seu dret a vot en el Consell.

El Tribunal Constitucional polonés, que hui ha posat en qüestió la validesa dels tractats, és el mateix que, sota l'article 7, considerem que no és independent ni legítim. Això tanca el cercle

"Deixen-me recordar-los que el Tribunal Constitucional polonés que hui ha posat en qüestió la validesa dels tractats és el mateix tribunal que, sota l'article 7, considerem que no és independent ni legítim. De moltes maneres, això tanca el cercle", ha resumit Von der Leyen.

Així mateix, ha lamentat que la UE "es trobe hui en aquesta situació" i ha assegurat que es "pot i es deu" trobar una solució amb "una Polònia forta en una Europa unida".

També et pot interessar

stats