El Tribunal Constitucional de Polònia declara inconstitucional part del tractat d'adhesió a la UE

El Tractat d'Adhesió a la UE és incompatible amb algunes parts de la Constitució polonesa

Imatge d'arxiu del Primer Ministre Mateusz Morawiecki
Imatge d'arxiu del primer ministre Mateusz Morawiecki / Reuters

El Tribunal Constitucional de Polònia ha dictaminat aquest dijous que el tractat d'adhesió del país a la Unió Europea és incompatible amb algunes parts de la Constitució polonesa.

La cort s’ha pronunciat després de diversos ajornaments i a instàncies del govern polonés. L'executiu li va demanar el parer sobre la preeminència del dret polonés o el de la UE en cas de conflicte entre tots dos en un cas polèmic que ha enfrontat Varsòvia amb les institucions comunitàries durant els últims mesos. 

La decisió l'han secundada tres dels cinc magistrats que formaven el grup. Segons el Tribunal Constitucional polonés, "la UE no té competència per a avaluar la justícia polonesa ni el seu funcionament". Amb això també es rebutgen les exigències de desmantellar la reforma judicial que el govern polonés va emprendre en 2015.

Moment legal delicat entre Varsòvia i Europa

La sentència es dicta després d'ajornar la vista en quatre ocasions i en un moment en què el conflicte legal entre Varsòvia i Europa travessa un dels moments més delicats. La decisió està motivada per una pregunta del primer ministre polonés, Mateusz Morawiecki, sobre la prevalença de la Constitució polonesa per damunt del cos legal comú europeu.

El 15 de setembre, el líder de Llei i Justícia (PIS, el partit governamental), Jaroslaw Kaczynski, va declarar que la possibilitat que Polònia isca de la Unió Europea és "una idea propagandística que s'ha utilitzat moltes vegades contra el govern".

Va agregar, malgrat les declaracions de membres del govern sobre la incompatibilitat de decisions i normes de la UE amb les de Polònia, que veia "clarament" que "el futur de Polònia és estar en la Unió Europea".

"Que la sentència polonesa no quede sense conseqüències"

El president del Parlament Europeu, David Sassoli, ha cridat la Comissió Europea a emprendre accions davant de la sentència del Tribunal Constitucional de Polònia, que aquest dijous va rebutjar la primacia del dret comunitari sobre el nacional: un dels principis fundacionals de la Unió Europea. 

“El veredicte de hui a Polònia no pot quedar sense conseqüències. La primacia del dret de la UE ha de ser indiscutible. Violar-la significa desafiar un dels principis fundacionals de la nostra Unió", ha dir en la xarxa social Twitter.

Ha afegit: "Demanem a la Comissió Europea que prenga les accions necessàries". El contenciós ha enfrontat durant mesos Varsòvia i les institucions europees. La Comissió Europea, de fet, ja havia ajornat l'aprovació del pla de recuperació polonés per a examinar, entre altres qüestions, les conseqüències d'aquest veredicte.

Brussel·les també té en marxa un procediment conegut com l'article 7 contra Polònia pels seus problemes amb l'estat de dret, en particular la independència judicial, que en última instància pot dur a retirar-li al país el dret de vot en el Consell. 

També et pot interessar

stats