Polònia anuncia que farà reformes jurídiques a causa de la crisi oberta amb la UE

El viceministre polonés de Justícia desvincula aquestes reformes de qualsevol "imperatiu legal" des de Brussel·les després que el Tribunal Constitucional ha declarat inconstitucional part del tractat d'adhesió

Les banderes de Polònia i la UE
Les banderes de Polònia i la UE / Ttila Husejnow/ Zuma Press / Contactphoto (Europa Press)

El govern polonés ha anunciat aquest dimarts que aplicarà reformes en l'àmbit jurídic, però les ha desvinculades de qualsevol "imperatiu legal" des de la Unió Europea (UE) després de la sentència que desafia la constitucionalitat de la legislació comunitària. El viceministre polonés de Justícia, Sebastian Kaleta, ha afirmat en una entrevista televisiva que Varsòvia planeja canvis "molt seriosos" en "centenars de nous articles i lleis" per a mostrar la "bona voluntat" del govern, però que no ho farà mogut "per cap imperatiu legal.

La seua declaració es coneix després del terratrèmol causat per el pronunciament del Tribunal Constitucional (TC) polonés, que la setmana passada va declarar inconstitucional part del tractar d'adhesió a la UE. Una sentència que ataca un dels fonaments de la UE (la primacia del dret comunitari sobre les legislacions nacionals) mentre que el govern polonés anuncia la seua intenció que el país romanga dins de la Unió per a propiciar una reforma des de dins. La sentència va provocar una reacció massiva de la ciutadania polonesa, que aquest cap de setmana va eixir al carrer en nombroses ciutats del país per mostrar el seu suport a la UE.

Segons Kaleta, que ha subratllat el suport del govern a la sentència del TC, l'executiu "prepara des de fa temps" els canvis en l'àmbit jurídic. "El Tribunal Constitucional ha mostrat en els últims dies que tenim bona voluntat política i no (hi ha) una obligació legal, i per això ara podem reprendre la finalització de la reforma (judicial)", ha assenyalat.

Kaleta també ha dit que "Polònia no té per què sol·licitar a les autoritats europees que accepten els seus canvis en el sistema judicial nacional polonés" i ha afegit que "no cap en la meua imaginació que hi haja un mandat de Brussel·les per a obligar-nos a canvis específics".

També et pot interessar

stats