La vila romana amb l'únic mural de Caravaggio, sense comprador per tercera vegada
El palau, de sis plantes i uns 2.800 metres quadrats, tenia un preu d’eixida de 301,4 milions d’euros
Vila de l'Aurora, el palau romà que conserva l'únic mural conegut de Caravaggio, s’ha tornat a quedar sense comprador, per tercera vegada, en la subhasta d’aquest dijous que havia ordenat un jutge per a saldar deutes dels seus propietaris.
Es tracta d'un palau de sis plantes i jardí, amb una superfície d'uns 2.800 metres quadrats, en el cor de Roma, residència històrica de la família Boncompagni Ludovisi, bressol de cardenals i fins i tot de dos papes al llarg dels segles.
Els jutges del Tribunal de Roma n'han ordenat la subhasta perquè els hereus de l'últim propietari, Nicolò Boncompagni Ludovisi, mort en 2018, eren incapaços de mantindre'l i havien de saldar un deute tributari. En aquesta ocasió, el preu d'eixida de la mansió era de 301,4 milions d'euros, amb un descompte del 20% respecte al valor de la segona subhasta d'abril. Aquella subhasta també va quedar deserta, segons consta en el portal de vendes públiques del Ministeri de Justícia italià.
Un palau que amaga diversos tresors
En gran part en desús, va ser en el passat un dels centres de poder de Roma i la seua bellesa va ser lloada per Goethe, Stendhal o D'Annunzio. No obstant això,m la seua importància essencialment resideix en el fet que en una de les seues moltes sales conserva l'únic mural conegut del gran pintor del barroc italià, Michelangelo Merisi da Caravaggio.
En concret, el mestre del Cinquecento va deixar per a la posteritat un mural d'un orbe amb els déus Júpiter, Marta i Plutó nus en el sostre d'una habitació de la primera planta de la vila, que en el passat va ser el laboratori d'alquímia d'un cardenal.
En l'actualitat en l'edifici viu l'actriu estatunidenca Rita Jenrette, vídua de l'aristòcrata Nicolò Boncompagni Ludovisi, de qui va heretar també el títol de princesa.
Entre els innombrables tresors que alberga hi ha peces d'art, quadres i escultures, o el fresc que dona nom a la vila, l'Al·legoria de l'Aurora, de Guercino, exponent del barroc romà, a més de pintures d'altres mestres com Dominichino, Paul Bril o Giambattista Viola.
El perit Alessandro Zuccari, historiador de la Universitat de la Sapienza, ha valorat l'edifici en 432 milions d'euros, encara que a contracor, subratllant en el seu informe que "en l'actualitat no hi ha paràmetres de valoració" i que el valor és "inestimable".
A Itàlia molts reclamen que l'Estat es faça càrrec d'aquest vetust edifici per l'altíssim valor històric i cultural que té, ja que fins i tot el fundador de Microsoft, Bill Gates, va arribar a oferir uns 200 milions de dòlars per la mansió fa 15 anys. Però segons la legislació, l'Estat només pot exercir el dret de preferència en un termini de seixanta dies després que un particular haja adquirit la propietat i per una xifra més alta.