Vaga general al Sudan en protesta contra la repressió dels militars

Els sindicats de l’oposició a la junta militar convoquen la població a la desobediència civil a partir d'aquest diumenge.

Els carrers deserts, resposta a la  crida de l'oposició sudanesa
Els carrers deserts, resposta a la crida de l'oposició sudanesa / Reuters

Al Sudan, els sindicats de l’oposició a la junta militar han convocat la població a la desobediència civil. De moment, hi ha notícia de la mort de quatre persones en un barri de Khartum, la capital del país, en enfrontaments amb les forces de seguretat. 

Els carrers de la ciutat estan buits. Fins i tot a les zones habitualment més concorregudes aquest diumenge de matí no hi havia ningú. La vaga general ha estat la resposta a la crida de l’Associació de Professionals Sudanesos, en protesta per la repressió que, denuncia l’oposició, ha patit la població civil aquesta setmana.

Dilluns passat, més de cent persones moriren i cinc-centes resultaren ferides, segons l’oposició. La junta militar limita el nombre de morts a 61. Els fets van ocórrer quan forces armades van dissoldre una concentració permanent que s’havia establert davant el quarter general de l’exèrcit. Demanaven negociacions amb la junta militar per a acordar un procés de trasllat del poder als civils. Arran d'aquests fets, el Sudan ha estat suspés com a país membre de la Unió Africana.

Des de l’11 d’abril el Sudan està immers en una gran inestabilitat política. Aquell dia l’exèrcit va derrocar el president Omar al-Bashir i va nomenar una junta militar, dirigida per Abdel Fattah Burhan.

D’aleshores ençà hi ha hagut una permanent pressió de l’oposició civil per a fer renunciar els militars, o almenys, conformar un govern cívil-militar. En un primer moment, la junta aparentava acceptar aquesta solució, alhora que insistia a dir que mantindria el poder durant dos anys, per a conduir el país a la democràcia.

Durant els vora dos mesos de poder militar han estat constants les mobilitzacions populars al carrer. Dilluns passat va esclatar la violència més extrema, quan forces armades van provocar desenes de morts en dissoldre la concentració dels opositors.

La mediació i els interessos internacionals

Fa dos dies, el primer ministre d’Etiòpia, Abiy Ahmed, va visitar Khartum, i va intentar una mediació. Es va reunir amb representants de la junta militar i de l’oposició. El resultat va ser, segons la plataforma de les Forces per la Llibertat i el Canvi, que tres líders opositors van ser detinguts després de la reunió amb el primer ministre etíop.

Ara una hipotètica negociació està totalment bloquejada. L’oposició exigeix el càstig dels responsables de la matança de dilluns i la posada en llibertat dels presos polítics.

El Sudan s’està convertint en un polvorí que alguns ja comparen amb Síria o amb Líbia. No es pot oblidar que el Sudan ha viscut, des del 2003, diversos períodes d’enfrontaments civils a Darfur, la zona est del país, amb una extensió similar a la d’Espanya.

També caldrà observar els moviments de països que ara com ara donen suport a la junta militar, l’Aràbia Saudita, els Emirats Àrabs Units i Egipte. Rússia i Xina, dos països amb interessos a la zona, tampoc no han tingut gestos contraris al poder militar. Ara bé, caldrà estar a l'aguait dels moviments de la Xina arran de la suspensió del Sudan com a membre de la Unió Africana. El gegant asiàtic hi té massa interessos a tot el continent africà per a no ponderar la situació.

També et pot interessar

stats