Sense vacuna ja no es treballa a Itàlia

Des d'aquest divendres els treballadors que no estiguen vacunats almenys amb la primera dosi hauran de presentar una prova negativa cada 48 per poder accedir als centres de treball

Una treballadora mostra a Roma el seu certificat de vacunació en l'entrada al treball
Una treballadora mostra a Roma el certificat de vacunació a l'entrada al treball / Reuters

Itàlia aplica des d'aquest divendres l'obligació de presentar el Green Pass, el certificat de vacunació contra la Covid per a poder entrar al lloc de treball (s'ha de tindre vacunació anti-Covid o una prova negativa cada 48 hores). La mesura ha sigut adoptada per la majoria d'empreses mentre que en alguns sectors, com els transportistes o els estibadors, han anunciat vagues i protestes.

La data del 15 d'octubre per a l'aplicació d'aquesta mesura s'havia anunciat des de feia molt de temps, però les tensions s'han acumulat en els últims dies, sobretot davant la negativa del govern de Mario Draghi de fer gratuïtes les proves anti-Covid per als treballadors que han decidit no vacunar-se.

Més del 80% dels italians en edat de vacunar, ho han fet, però segons una estimació del Ministeri de la Funció Pública, més de tres milions de treballadors no estan vacunats. Molts protesten per haver de pagar la prova, que costa 15 euros, cada 48 hores.

En la jornada en què comença l'aplicació del Green Pass s'esperen tensions, sobretot en alguns ports com el de Trieste, on els estibadors han anunciat mobilitzacions que podrien provocar una parada en el sector logístic amb un percentatge d'empleats no vacunats de vora el 40%.

"No hi ha bloquejos, qui vol treballar ho fa", ha anunciat Stefano Puzzer, líder de la protesta contra el passaport Covid al port de Trieste, rebaixant les tensions que s'havien anunciat.

Sancions que afecten la butxaca

També es pararà atenció a la manera com les empreses gestionaran les absències derivades dels empleats que no accedisquen al lloc de treball. Els treballadors del sector públic seran sancionats sense sou el cinqué dia d'absència per no presentar el certificat sanitari, mentre que al sector privat serà des del primer dia.

També s'han organitzat diverses manifestacions i concentracions contra el certificat sanitari. La més important està convocada a Roma, on s'han mobilitzat més de 1.000 agents després dels aldarulls del passat cap de setmana degut a la infiltració de neofeixistes que van assaltar la seu del sindicat CGIL

També et pot interessar

stats