Itàlia és el primer país d'Europa que demana el certificat Covid-19 a empleats

Empleats del sector públic i privat hauran de presentar el certificat Covid en la faena, com ja passa en espectacles culturals, restauració i transport

Un policia revisa el certificat Covid d'un passatger abans d'entrar en la estació de Milà
Un policia revisa el certificat Covid d'un passatger abans d'entrar a l'estació de Milà / Flavio Lo Scalzo (Reuters)

El Consell de Ministres d'Itàlia ha aprovat aquest dijous un decret per a exigir el certificat Covid a tots els treballadors i treballadores des del 15 d'octubre. Es converteix així en el primer país europeu que demana aquest certificat en l'ocupació.

El ministre italià d'Administracions Públiques, Renato Bruneta, ha explicat que aquesta decisió posa Itàlia a l'avantguarda en el món, i que permetrà al país afrontar l'hivern en millors condicions de seguretat per a evitar nous tancaments per la pandèmia i protegir la reactivació econòmica. 

El certificat, vàlid digital o en paper, demostra que algú ha rebut almenys una dosi de la vacuna contra el coronavirus, ha passat la malaltia o s'ha sotmés a una prova amb resultat negatiu en les 72 hores prèvies (un termini que s’ha ampliat de les 48 d'abans).

El certificat ja s'exigia per a determinades circumstàncies, com l'accés a l'interior de bars i restaurants, gimnasos, museus i convencions, i ara el demanaran a tots els empleats del sector públic i privat. Per això, la mesura va acompanyada d’una reducció de les proves de coronavirus, ha explicat la ministra d'Afers Regionals, Mariastella Gelmini. Ara seran gratuïtes per als qui no puguen vacunar-se, i costaran 8 euros per als menors de 18 anys i 15 per a la resta.

Les persones que no presenten el certificat o porten una falsificació s'enfrontaran a multes econòmiques i, fins i tot, a la suspensió temporal de l'ocupació, encara que això no significa que puguen ser acomiadades, ha indicat el ministre de Treball, Andrea Orlando.

La vacunació no serà obligatòria

La iniciativa té el suport de la patronal i els sindicats per a evitar noves restriccions, però els representants dels treballadors havien demanat dimecres en una reunió amb Draghi que la vacunació es faça obligatòria, escenari que l'executiu "no contempla, almenys ara com ara", segons el secretari general del major sindicat del país, CGIL, Maurizio Landini.

L'aplicació del certificat de vacunació és una qüestió que genera tensions en les files del govern, especialment amb la ultradretana Lliga. El líder, Matteo Salvini, tracta de guanyar el favor d'un sector de la població que s'oposa a la vacunació i sosté que aquest passe sanitari és una manera de forçar la gent a inocular-se les dosis si no vol sotmetre's a proves moleculars o d'antígens contínues.

Itàlia té actualment el 74,61% de la població de més de 12 anys immunitzada contra el coronavirus.

També et pot interessar

stats