La Unrwa suspén l'entrada d'aliment a Rafah per la inseguretat en la zona

Només 7 dels 24 centres sanitaris estan operatius en el territori i en els últims deu dies no han rebut subministraments mèdics

Repartiment d'ajuda da humanitària de la Unrwa a Rafah el 7 de març
Repartiment d'ajuda da humanitària de la Unrwa a Rafah el 7 de març / Mohammed Salem (Reuters)

L'agència de Nacions Unides per als Refugiats Palestins (Unrwa) ha anunciat este dimarts en un comunicat la suspensió de l'entrada d'aliment a Rafah, localitat en l'extrem meridional de la Franja Gaza, per la inseguretat en l'àrea després de la incursió militar israeliana.

Els atacs i la presència de tancs israelians a l'est de Rafah impedeixen l'accés tant al centre de distribució de la Unrwa com al magatzem del Programa Mundial d'Aliments (WFP per les sigles en anglés), la qual cosa ha provocat el cessament de l'entrada de menjar a la zona per part de les dos organitzacions.

“L'operació militar israeliana a Rafah està impactant directament l'habilitat dels organismes d'ajuda per a introduir recursos humanitaris crítics a Gaza”, ha informat l'agència. També ha detallat que només 7 dels 24 centres sanitaris estan operatius en el territori, i que en els últims deu dies no han rebut subministraments mèdics, la qual cosa podria limitar que es mantinguen operatius.

Entre el 13 i el 19 de maig, només 48 camions d'ajuda humanitària van accedir a Gaza a través dels passos de Kerem Shalom i Rafah, segons la Unrwa, que assegura que en eixa setmana "el pas fronterer sol va estar obert dos dies".

El passat 17 de maig, el WFP ja va alertar que feia una setmana que no podia accedir al magatzem de Rafah. "Sempre ho intentem amb ànsia, però en este moment fallem en el lliurament de volums consistents de menjar", van exposar llavors.

La crisi humanitària de nivells catastròfics s'ha intensificat encara més en una Rafah assetjada, després del tancament del seu encreuament fronterer, connectat amb Egipte i l'únic que permetia l'evacuació de malalts, i els obstacles que dificulten la distribució d'ajuda per l'encreuament també meridional de Kerem Shalom.

Més de 810.000 persones han escapat per temor als bombardejos israelians a Rafah, on s'amuntegaven més d'1,4 milions de persones, la majoria desplaçades, abans que començara l'ofensiva terrestre israeliana el passat 6 de maig.

També et pot interessar

stats