La Unió Europea sospesa un acord amb els Estats Units que passa per acceptar un 15% d'aranzel generalitzat
Una majoria de governs ja apunten al mecanisme anticoerció si fracassen les negociacions

La Unió Europea i els Estats Units s'acosten a un acord per a evitar l'amenaça del president nord-americà, Donald Trump, d'imposar un 30% d'aranzels generalitzats sobre les produccions europees a partir de l'1 d'agost, si bé este acord no evitarà als Vint-i-set un gravamen del 15% sense contramesures.
Així es desprén dels últims contactes entre els negociadors i que el comissari de Comerç ha traslladat als Estats membres en una reunió a nivell d'ambaixadors este dimecres, segons ha avançat el diari Financial Times i ha confirmat Europa Press a fonts diplomàtiques.
Des d'abril, els Estats Units imposen a les exportacions europees un aranzel mínim del 10%, que en un primer moment va anunciar del 20%, però que va reduir a la meitat com un gest de "treva" per a negociar un acord amb la UE. Segons expliquen les fonts consultades, el 15% que està a la taula inclouria el 4,8% que —de mitjana— regix el comerç entre totes dos potències en concepte de "nació més afavorida" i que, per tant, deixaria l'impacte en nivells similars, ja que el 10% actual no té en compte eixe recàrrec en vigor des d'abans de l'administració Trump.
L'acord no es pot donar encara per fet —advertixen les fonts—, perquè l'última proposta ara està a la taula del president Trump a l'espera de la seua resposta.
A més, en la reunió amb els ambaixadors, les capitals han rebut informació del paquet de represàlies a adoptar en cas que descarrilen les negociacions i que inclou dos rondes de contramesures aranzelàries que ara Brussel·les proposa fusionar en una sola mesura que entraria en vigor el 7 d'agost, si no hi ha acord abans.
La primera, ja aprovada, però d'aplicació suspesa, arreplega una penalització del 25% sobre compres als Estats Units per 21.000 milions d'euros. Es va concebre com a resposta al primer aranzel del 25% sobre l'acer i l'alumini europeu, sector que actualment patix un recàrrec del 50%.
La segona llista, encara no aprovada i en fase preparatòria, impactaria sobre 72.000 milions d'importacions nord-americanes. En suma, el castic de la UE afectaria mercaderies per un valor de 93.000 milions d'euros.
En tot cas, amb l'acord en l'aire, Brussel·les continua treballant en el seu arsenal de represàlies, que vas més enllà de les mesures aranzelàries, inclosa la possibilitat d'activar l'instrument anticoerció, mai utilitzat fins ara, i que preveu sancions contra tercers països que exercisquen una pressió econòmica sobre la UE per a influir en la seua presa de decisions.
Esta opció, que defensa públicament França, per exemple, per a colpejar les grans tecnològiques nord-americanes, comporta un procés llarg fins a decidir les mesures concretes i la seua aplicació. En tot cas, ja existix una majoria qualificada suficient de governs que advoquen per posar-ho en marxa si fracassen les negociacions.