La Unió Europea llança el seu sistema d’alerta ràpida contra la desinformació
La xarxa pretén fer front a les campanyes que pretenguen interferir en les eleccions i les que tinguen origen o suport estrangers.
La Unió Europea llança aquest dilluns el seu sistema d’alerta ràpida contra la desinformació. Hi participaran la Comissió Europea i el Servei Europeu d’Acció Exterior (SEAE) i els govern de tots els estats membres. Es tracta d’una plataforma tecnològica per a intercanviar amb rapidesa dades sobre informacions falses o manipulades i així col·laborar en la seua investigació i resposta.
L’objectiu principal d’aquest projecte és afrontar les campanyes de desinformació que interferisquen o pretenguen minvar els processos democràtics europeus, amb especial atenció de dos categories: les campanyes originades o difoses amb el suport o la implicació d’actors estrangers i aquelles que pretenguen influir en eleccions nacionals o europees, i específicament en els comicis a l’Eurocambra el pròxim 26 de maig.
El comité del sistema d’alerta estarà format pels anomenats “punts de contacte” que designe cada estat membre, la Comissió i el SEAE i es reuniran per primera vegada aquest dilluns a Brussel·les. Els punts de contacte seran els encarregats de coordinar la informació que es reculla en el seus respectius estats per a entregar-la al sistema europeu. La idea és compartir informació no tan sols sobre campanyes de desinformació concretes, sinó també sobre tendències detectades o anàlisi de determinades situacions.
En el cas espanyol, el punt de contacte serà la Secretaria d’Estat de Comunicació i serà l’encarregat de difondre les alertes que emeta i compartisca la xarxa europea. A més, també coordinarà la recent creada Comissió Permanent contra la Desinformació.