La Unió Europea llança a perdre quasi el doble de vacunes de les donades a Àfrica

Les ONG denuncien que els Vint-i-set hauran malbaratat 55 milions de dosis a finals de febrer, quasi el doble de les donades a Àfrica enguany

Dos adolescents africans a les portes del centre on estudien
Dos adolescents africans a les portes del centre on estudien

Mentre els països més avançats malbaraten els recursos per a immunitzar la població i acabar amb la pandèmia, els més empobrits continuen amb frens a la immunització per falta de vacunes. En un cas concret, la Unió Europea llança a perdre quasi el doble de dosis de la vacuna contra la covid que les que ha donat a Àfrica. Així ho denuncia l'Aliança Popular per les Vacunes, una plataforma d'organitzacions que defensa l’accés universal als fàrmacs.

Aquesta plataforma ha alçat la veu d’alarma: la Unió Europea haurà tirat al fem 55 milions de dosis a finals de febrer, quasi el doble dels 30 milions de dosis que haurà donat a Àfrica en el que portem d’any.

Per això, aquesta organització ha acusat els vint-i-set països de la Unió Europea d’”acaparar” vacunes i, a més, haver impedit que els fàrmacs contra la covid també es fabriquen al continent europeu.

Segons aquesta plataforma, els països de la Unió Europea només han destinat el 8% de totes les seues exportacions de vacunes contra la covid a Àfrica, perquè els Vint-i-set han preferit vendre les vacunes fabricades a Europa "a preus desorbitats a les nacions riques".

En concret, el comunicat assenyala el paper d'Alemanya, un país que acusa d'haver sigut "un dels principals blocadors" de la liberalització de les patents, cosa que, segons l'Aliança, hauria permés "una producció genèrica de vacunes, proves i tractaments contra la covid-19" en països de tot el món.

Reivindicació prèvia a la cimera d'Europa i Àfrica

L'Aliança Popular per les Vacunes, que integra organitzacions com ara Oxfam, Christian Aid o l'Agència de les Nacions Unides per a la Lluita contra la Sida, demana que la UE se sotmeta a una "rendició de comptes" pel tracte que ha donat a Àfrica durant la pandèmia.

Aquesta denúncia arriba el dia abans que comence a Brussel·les una cimera entre la Unió Europea i la Unió Africana, que reunirà mandataris dels països dels dos continents en una trobada on, entre altres assumptes, es discutirà la gestió del coronavirus.

També et pot interessar

stats