Una trentena de policies morts i 140 ferits en un atemptat suïcida en una mesquita al Pakistan
Les autoritats del país es declaren "en estat de guerra" contra el terrorisme, però cap grup ha reivindicat l'atac per ara
Un atac suïcida contra una mesquita ha deixat aquest dilluns almenys 32 víctimes mortals, totes policies, i 147 ferits també majoritàriament pertanyents a les forces de seguretat a la ciutat de Peshawar, en el nord-oest del Pakistan. L'atemptat, un dels pitjors contra aquest cos en la història del país asiàtic, ha portat les autoritats a declarar-se "en estat de guerra" contra el terrorisme.
Un oficial de policia de la ciutat, Muhammad Ijaz Khan, ha precisat que els equips de rescat continuen localitzant persones ferides de davall dels enderrocs causats per la forta explosió, que va tindre lloc quan el recinte es trobava especialment concorregut durant un dels resos. "Hi havia més de 300 fidels a la mesquita", ha dit.
Un portaveu de l'Hospital Lady Reading, Asim Khan, afirma que vora una vintena de ferits es troben en condició greu. Segons ha assenyalat, el centre mèdic s'ha vist obligat a fer una crida a la donació de sang per a tractar a les desenes de persones ferides en la matança.
El ministre de Defensa pakistanés, Khawaja Asif, ha assenyalat que l'atacant suïcida es trobava en primera fila durant els resos, i ha reivindicat que l'estat ha d'actuar contra els terroristes. "És hora que tornem a combatre la guerra contra el terrorisme", ha dit Asif en una entrevista amb la televisió pakistanesa Geo TV. El primer ministre del Pakistan, Shehbaz Sharif, ha condemnat el "brutal assassinat de musulmans quan resaven davant Al·là". De moment, cap formació insurgent ha reivindicat l'autoria de l'atac.
Augment dels atacs
L'últim atemptat contra un centre religiós al Pakistan va tindre lloc en la mateixa ciutat de Peshawar el març de 2022, quan un terrorista suïcida va detonar explosius en una mesquita de la minoria xiïta i va causar 56 morts i quasi 200 ferits.
Els atacs terroristes i insurgents han augmentat en els últims mesos al país asiàtic després de diversos anys de relativa calma, fet que es deu en bon tros al ressorgiment del principal grup talibà pakistanés, Tehreek-e-Taliban el Pakistan (TTP). La formació, un paraigua de grups armats tribals creat el 2007 i aliat dels talibans afganesos, ha incrementat l'activitat des que en novembre passat va posar fi a l'alto el foc que mantenia amb el govern. Des que va formar-se, ha dut a terme una brutal campanya d'atacs terroristes en tot el país i matat milers de persones. En el currículum té fins i tot l'intent d'assassinat el 2012 de la futura Premi Nobel Malala Yousafzai.
El grup jihadista Estat Islàmic (EI) també ha dut a terme atemptats en el passat al Pakistan. Un dels pitjors va tindre lloc el 2018 en un míting al Balutxistan, que va deixar 128 morts i 122 ferits.
Els atemptats al Pakistan començaren a disminuir el 2014 després d'una ofensiva de les autoritats, però els senyals del ressorgiment són cada vegada més clars, mentre empitjoren les relacions entre Islamabad i un Afganistan sota el govern interí dels talibans, que van agafar el poder per la força l'agost del 2021.