Una investigació de Harvard indica que el virus de la mononucleosi causa l’esclerosi múltiple

L'esclerosi múltiple és una malaltia progressiva per a la qual no hi ha una cura definitiva

Una investigació de Harvard indica que el virus de la mononucleosi causa l’esclerosi múltiple / À Punt ntc

L'esclerosi múltiple, una malaltia progressiva per a la qual no hi ha una cura definitiva, "probablement" la pot causar la infecció amb el virus d’Epstein-Barr, que provoca la mononucleosi o “malaltia del bes”, segons un gran estudi fet durant vint anys i que publica aquest dijous la revista Science.

La investigació, liderada per la Universitat Harvard, ha seguit a més de deu milions de reclutes militars als Estats Units i n'ha identificat 955 que foren diagnosticats d'esclerosi múltiple durant el seu període de servei.

La hipòtesi que el virus d’Epstein-Barr (VEB) cause l'esclerosi múltiple l'han analitzada diversos grups científics durant diversos anys, però aquest és el primer estudi que aporta proves convincents de causalitat, segons l'autor principal de la investigació, Alberto Ascherio, de l'Escola de Salut Pública T.H. Chan de Harvard.

El científic considera que es tracta “d'un gran pas”, perquè suggereix que la majoria dels casos d'esclerosi múltiple (EM) “podrien previndre's si es deté la infecció” pel virus que causa la mononucleosi, i que tindre el virus d’Epstein-Barr com a objectiu “podria conduir al descobriment d'una cura per a l’EM".

L'esclerosi múltiple, que afecta 2,8 milions de persones al món, és una malaltia inflamatòria crònica del sistema nerviós central que ataca les baines de mielina que protegeixen les neurones del cervell i la medul·la espinal. Encara que no se'n coneix la causa, un dels principals sospitosos és el VEB, un virus herpes que pot causar mononucleosi infecciosa i que estableix una infecció latent i per a tota la vida.

Establir una relació causal entre el virus i la malaltia “ha sigut difícil”, perquè el VEB infecta aproximadament el 95% dels adults, mentre que l'esclerosi múltiple és relativament rara i l'aparició dels símptomes comença uns deu anys després de la infecció pel virus d’Epstein-Barr, indiquen en un comunicat.

També et pot interessar

stats