Què és una bomba de buit o termobàrica i com funciona?

Aquesta bomba aspira l'oxigen de l'aire circumdant per a generar una explosió d'alta temperatura, que sol produir una ona expansiva capaç de vaporitzar cossos humans

Tancs russos amb llançamíssils capaces de llançar bombes termobàriques
Tancs russos amb llançamíssils capaces de llançar bombes termobàriques / Arxiu

El govern ucraïnés denuncia que Rússia ha llançat bombes termobàriques sobre el seu territori. Oksana Markarova, representant ucraïnesa a Washington, s'ha reunit amb senadors en el Congrés dels Estats Units i els ha advertit de l'ús d'aquestes bombes també conegudes com a bombes de buit, que provoquen explosions d'alta temperatura, per part de les tropes de Putin.

No obstant això, Markarova no precisat sobre on hauria sigut utilitzat aquest armament bèl·lic. També la ministra d'Afers Estrangers del Regne Unit, Elizabeth Truss, ha alertat d'un possible empitjorament dels enfrontaments per la possibilitat que Rússia poguera emprar armes termobàriques contra Ucraïna.

Què és una bomba termobàrica o de buit?

Una bomba termobàrica d'alt impuls (HIT) o bomba de buit aspira l'oxigen de l'aire circumdant per a generar una explosió d'alta temperatura, que sol produir una ona expansiva d'una duració significativament més gran que la d'un explosiu convencional i és capaç de vaporitzar cossos humans. La calor és tal, que pot arribar a unes xifres de 2.500 °C a 3.000 °C. Provoca la mort per incineració o asfíxia.

Com funcionen?

La bomba de buit consisteix en un contenidor de combustible i dues càrregues explosives separades. Després de llançar o disparar la munició, la primera càrrega explosiva obri el contenidor a una altura predeterminada i dispersa el combustible en un núvol que es mescla amb l'oxigen atmosfèric. El núvol de combustible flueix al voltant dels objectes i cap a les estructures.

La segona càrrega detona llavors el núvol, consumint l'oxigen i creant un buit, provocant una explosió d'alta temperatura i una ona expansiva massiva que destrueix edificis i mata les persones.

Aquesta ona de pressió es difon ràpidament en les trinxeres, en túnels, coves o búnquers, produint un efecte de calor d'altes magnituds per a les persones que moren per asfíxia.

Bombes més mortíferes

Les bombes de buit són més potents que les municions convencionals d'alt explosiu de grandària comparable. Tenen més probabilitats de matar i ferir les persones que es troben en búnquers, refugis i coves, i maten i fereixen de forma especialment brutal en zones àmplies, segons Human Rights Watch.

D'acord amb aquesta ONG, aquest tipus d'armament és especialment perillós en entorns urbans, on és molt difícil limitar l'efecte d'aquesta arma als combatents, i la naturalesa de les explosions fa "pràcticament impossible que els civils es refugien del seu efecte destructiu".

Quan es van crear?

Els explosius d'aire-combustible van ser desenvolupats per primera vegada i utilitzats al Vietnam pels Estats Units. No obstant això, els científics soviètics van desplegar ràpidament les seues pròpies bombes de buit.

A més de les bombes de buit clàssiques, els científics soviètics també han dut a terme altres municions d'explosió millorada. Tots dos tipus d'ogives funcionen segons el mateix principi pel qual l'explosiu es dispersa i es mescla amb l'oxigen atmosfèric abans que es complete el procés de detonació.

Són il·legals les bombes de buit?

Amnistia Internacional diu que el dret internacional humanitari prohibeix l'ús d'armes indiscriminades, com les municions de dispersió. Llançar atacs indiscriminats que maten o fereixen civils constitueix un crim de guerra, i la Cort Penal Internacional està valorant obrir una investigació a causa d'aquests atacs de Rússia contra Ucraïna.

També et pot interessar

stats