Una aclaparadora majoria de 143 estats demana la integració plena de Palestina en l'ONU

Només nou països hi han votat en contra, entre ells els EUA, l'Argentina i Hongria, i 25 s’han abstingut

Votació en l'Assemblea General de l'ONU
Votació en l'Assemblea General de l'ONU / Reuters

Una aclaparadora majoria de 143 estats, dels 193 membres de l'ONU, ha tornat a demanar este divendres de vesprada en l'Assemblea General que es reconsidere la integració de Palestina com a estat de ple dret, una decisió que competeix al Consell de Seguretat. Només nou països hi han votat en contra —els Estats Units, Israel, l'Argentina, Hongria i la República Txeca entre d'altres—, i 25 se n'han abstingut en esta resolució en la qual han participat Espanya, Irlanda, Noruega i Bèlgica amb setanta països més. La coordinació de la Unió Europea ha quedat de nou en dubte.

La resolució aprovada per l'Assemblea, a més, concedeix a Palestina noves competències que superen el seu estatus actual “d’estat observador no membre” i que defineixen la seua participació en l'Assemblea General, però especifica que no comptarà amb el dret a vot ni podrà presentar-se com a candidata als organismes de les Nacions Unides.

En el text aprovat este divendres, l'Assemblea declara que l'estat de Palestina “està habilitat per a la filiació en l'ONU d'acord amb l'article 4 de la carta fundacional i, per consegüent, ha de ser admés com a membre de les Nacions Unides”. Així doncs, “recomana al Consell de Seguretat reconsiderar l'assumpte favorablement”.

El Consell ja va rebutjar el 18 d'abril la inclusió plena de Palestina amb l'únic vot de bloqueig dels Estats Units, mentre que dotze membres del Consell la van secundar i dos se'n van abstindre. Per tant, ara s'obri un període indeterminat en el qual el Consell podria tornar a tractar l'assumpte, però sense especificar una data.

La majoria aconseguida per la resolució favorable a Palestina és molt superior als dos terços requerits, però és a penes major que la del 2012, quan va aconseguir entrar com a estat observador amb 138 vots favorables i també nou en contra.

Israel, després de la votació: “És un premi als terroristes de Hamàs”

El ministre israelià d'Exteriors, Israel Katz, ha qualificat “de decisió absurda” la votació en l'Assemblea General de l'ONU, i la considera “un premi per als terroristes de Hamàs”. “La decisió de millorar l'estatus dels palestins en l'ONU és un premi per als terroristes de Hamàs després de cometre la massacre més gran de jueus des de l'Holocaust i perpetrat els crims sexuals més atroços que el món ha vist”, ha afirmat el ministre en referència als fets ocorreguts el 7 d'octubre del 2023, quan el grup islamista palestí va atacar territori israelià.

Katz ha considerat que la mesura “demostra el biaix estructural de l'ONU”, que, en la seua opinió, sota el lideratge del secretari general, António Guterres, “s'ha convertit en una institució irrellevant”.

Albares diu que els EUA “respecten” la postura d'Espanya 

El ministre espanyol d'Afers Estrangers, José Manuel Albares, ha dit que el secretari d'Estat dels EUA, Antony Blinken, “respecta” la postura d'Espanya sobre el reconeixement de Palestina com a estat. En roda de premsa després de la reunió bilateral mantinguda amb Blinken, Albares ha assenyalat que l’alt càrrec nord-americà no ha manifestat cap opinió sobre este tema quan, repassant la situació a Orient Mitjà, ha compartit amb ell la posició del país sobre Palestina.

A les preguntes dels periodistes, Albares no ha volgut confirmar si el 21 de maig serà la data en què Espanya reconeixerà Palestina com a estat, i ha subratllat que el més important no és el dia, sinó que la decisió està presa.

També et pot interessar

stats