Un milmilionari nou cada 30 hores: el balanç de dos anys de pandèmia segons un informe d'Oxfam

L'altra cara de la moneda és el fet que, en el mateix període de temps, un milió de persones poden veure's arrossegades a la pobresa 

Diners en una imatge d'arxiu
Diners en una imatge d'arxiu / Europa Press

La pandèmia del coronavirus ha disparat la riquesa dels milmilionaris i els beneficis de les grans empreses a màxims històrics. És la conclusió d'un estudi elaborat per Oxfam Intermon i publicat aquest dilluns amb motiu de la reunió del Fòrum Econòmic Mundial a la ciutat suïssa de Davos, que denuncia que durant els dos últims anys han aparegut en el món fins a 573 milmilionaris nous. Aquesta xifra, la cara de la crisi sanitària, suposa una mitjana d'un nou ric cada trenta hores. La creu, el vertiginós augment de l'escassetat durant el mateix període, que segons els càlculs de l'entitat podria arrossegar de mitjana un milió de persones a la pobresa extrema cada 33 hores.

L'informe, sota el títol Beneficiar-se del sofriment, alerta que la riquesa dels milmilionaris s'ha incrementat tant en els últims 24 mesos com ho ha fet en 23 anys, i que el cúmul de crisis provocades per la pandèmia, el creixement de les desigualtats i l'alça dels preus de l'energia i els aliments amenaça, paral·lelament, de sumir en la pobresa extrema 263 milions addicionals de persones en 2022.

Oxfam apunta que el nombre de milmillonaris espanyols de la llista Forbes també ha crescut des de l'inici de la pandèmia. En concret, n'hi ha quatre de nous, mentre la riquesa dels que ja havien amassat milers de milions abans de la pandèmia ha crescut a un ritme de 6,8 milions d'euros al dia. "Per als milmillonaris, la pandèmia, així com el conflicte a Ucraïna i l'espectacular augment dels preus dels aliments i de l'energia estan suposant un període de bonança. I aquesta realitat contrasta amb una clara reculada en els assoliments de les últimes dècades en la lluita contra la pobresa extrema a escala global", ha explicat Iñigo Macías, responsable d'investigacions d'Oxfam Intermon.

Beneficis "sense precedents" en els sectors energètic, alimentari i farmacèutic

Des de l'ONG adverteixen que la riquesa total que actualment acumulen aquests milmillonaris de tot el planeta equival ja al 13,9% del PIB mundial i s'ha triplicat des de l'any 2000, quan suposava el 4,4%. "Les fortunes d'aquests milmillonaris no han crescut tant i tan ràpid en tan poc temps perquè ara treballen més o siguen més productius", ha apuntat Macías, per a precisar que "controlen i inverteixen en corporacions que s'han aprofitat del creixent poder de mercat i de la desregulació, en molts casos vulnerant drets de les persones treballadores mentre alguns oculten els diners en paradisos fiscals". "Tot això amb la complicitat dels governs", ha subratllat.

Però aquest nou estudi d'Oxfam també revela que en l'àmbit global les empreses dels sectors energètic, alimentari i farmacèutic estan aconseguint "beneficis sense precedents, a pesar que els salaris de les persones treballadores a penes han augmentat i han de fer front al repunt més gran de preus en dècades, en plena pandèmia de la covid-19".

Per a Macías és "inconcebible que hi haja persones que es beneficien del dolor i sofriment aliens". "Algunes s'han fet riques a costa de negar un accés universal a les vacunes en tots els països, i altres, en aprofitar-se de l'augment dels preus dels aliments i de l'energia", ha apuntat.

De la mateixa manera, ha denunciat que "les grans empreses distribueixen generoses primes i dividends mentre redueixen la contribució fiscal tot el possible. Aquest augment de la riquesa i de la pobresa en paral·lel són dues cares d'una mateixa moneda", ha conclòs.

També et pot interessar

stats