Un destructor dels EUA creua aigües d'influència de la Xina coincidint amb les maniobres militars de Pequín al voltant de Taiwan

La visita de la presidenta taiwanesa a Califòrnia ha activat una nova escalada de tensió entre les potències a comptes de l'autonomia de l'illa, la independència de la qual la Xina considera "incompatible amb la pau"

Una pantalla informa de les maniobres militars xineses a la clientela d'un restaurant de Pequín
Una pantalla informa de les maniobres militars xineses a la clientela d'un restaurant de Pequín / Tingshu Wang (Reuters)

La particular guerra freda que enfronta els Estats Units i la Xina viu un nou episodi de tensió al voltant de la sobirania de Taiwan. Pequín ha condemnat el pas d'un destructor estatunidenc, l'USS Milius, per l'escull Mischief, situat a la mar de la Xina meridional, hores després que 59 avions i onze vaixells militars xinesos feren maniobres en aigües internacionals pròximes a l'illa Taiwan.

En el detonant de l'escalada hi ha la reunió de la presidenta taiwanesa Tsai Ing-wen —que reclama el reconeixement internacional com a estat independent de la Xina— amb el president de la Cambra de Representants dels EUA, Kevin McCarthy, que la Xina havia advertit que no deixaria sense resposta.

I així ha sigut. La Xina va anunciar maniobres militars el dissabte, com un seriós advertiment" contra "la provocació de les forces separatistes" i una "acció necessària per a protegir la sobirania nacional i la integritat territorial" de la Xina. L'operació s'ha prolongat fins aquest dilluns, amb la incursió dels avions i els militars. 39 dels aeroplans xinesos han travessat la línia mitjana de l'estret de Taiwan, que en la pràctica és una frontera no oficial tàcitament respectada per Taipei i Pequín en les últimes dècades, que el govern de Xi Jinping ha creuat puntualment en moments de tensió entre les parts.

El Ministeri de Defensa de Taiwan ha condemnat les "maniobres provocadores" com "un acte irracional que posa en perill la seguretat i l'estabilitat regionals". El portaveu de la Cancelleria, Jeff Y. J. Liu, ha criticat les pressions de Pequín contra l'activitat diplomàtica de l'illa, "un dret fonamental d'un país sobirà" sobre el qual "la Xina no té cap dret a comentar".

Taiwan també ha acusat Pequín d'estar negociant, en el context de les eleccions generals, el fet que Paraguai retire el suport a l'illa. El país americà és un dels tretze estats del món amb què manté relacions bilaterals i que en reconeixen l'autonomia.

Un destructor dels EUA en aigües que reclama la Xina

Només confirmar-se la presència de l'operatiu de l'exèrcit xinés al voltant de Taiwan, Pequín denunciava la incursió del destructor estatunidenc USS Milius a la mar de la Xina meridional, la sobirania de la qual Pequín es disputa amb països com Vietnam, Brunei, Indonèsia, Malàisia o la mateixa Taiwan.

D'acord amb un comunicat divulgat hui per la Setena Flota de la Marina dels EUA, l'USS Milius navega "prop" de les illes Spratly en un exercici en defensa de la "llibertat de navegació consistent amb el dret internacional". Mitjançant un portaveu, Pequín ha respost recordant que el país reivindica la "sobirania indiscutible" sobre les illes de la mar de la Xina meridional i les seues aigües adjacents.

"La independència de Taiwan i la pau són "incompatibles".

Pequín considera Taiwan una província rebel des del 1949, quan va acollir els  nacionalistes del Kuomintang després de perdre la guerra civil contra l'exèrcit comunista. Tot i que l'illa opera com un estat independent, només tretze estats l'han reconegut aquest estatus.

El portaveu de la Cancelleria xinesa Wang Wenbin ha manifestat que la qüestió de Taiwan és "un assumpte purament intern de la Xina" i ha advertit que "major amenaça per a la pau" a l'illa són "les activitats separatistes i la confabulació amb forces estrangeres". Wenbin ha assegurat que la "independència de Taiwan i la pau i estabilitat" en l'estret de Formosa són "incompatibles".

El destructor USS Milius en una imatge d'arxriu
El destructor USS Milius en una imatge d'arxriu / Exèrcit dels EUA

També et pot interessar

stats