Un bacteri, darrere de la misteriosa mort de 330 elefants a Botswana

Els cianobacteris afloren en l'aigua i són capaços de produir toxines que enverinen la fauna terrestre i marina.

Un elefant mort a Botswana
Un elefant mort a Botswana / Reuters

Un cianobacteri ha sigut la causa de la misteriosa mort de 330 elefants que va fer saltar les alarmes a Botswana a mitjans d'any, segons ha informat el govern d'aquest país al sud d'Àfrica. La causa de la defunció dels paquiderms s'ha determinat després de mesos de proves científiques.

Els cianobacteris són un tipus de bacteris que tenen la capacitat de fer la fotosíntesi. Afloren en l'aigua i són capaços de produir toxines que enverinen la fauna terrestre i marina, inclosos trastorns per a l'ésser humà. S'ha comprovat també que les morts van acabar en l'època en la qual s'assecaven les tolles d'aigua de la regió afectada.

Les alarmes sobre la mort dels elefants botswanesos van saltar a primers de maig, quan es van localitzar els cadàvers de diversos elefants a la zona limítrofa del delta de l'Okavango i els experts no van poder conjecturar una causa de la mort a simple vista. Exploracions posteriors van portar a descobrir al voltant de 330 paquiderms morts en similars condicions, amb signes de danys neurològics sobtats.

Malgrat haver aclarit la causa de les morts, que havien alarmat tant el govern botswanés com als conservacionistes, encara hi ha molts interrogants sobre el succés. "Tenim encara moltes preguntes per respondre, fins i tot per què només l'espècie dels elefants es va veure afectada i què va poder desencadenar tots aquests canvis que hem vist en la zona". "Tenim diverses hipòtesis que estem investigant", ha assenyalat Mmadi Reuben, veterinari cap del Departament de Fauna Salvatge i Parcs Nacionals de Botswana. D'ara en avant el govern monitorarà la situació per a evitar més morts en la pròxima temporada.

Amb una colònia de 125.000 exemplars, Botswana és el país del món amb més elefants. D'aquests, un 10% es troba en la zona afectada per aquest brot, el delta de l'Okavango, molt conegut internacionalment pel seu turisme de safaris de luxe, com al que va assistir el rei emèrit Joan Carles I en 2012, en plena crisi econòmica, i on es va trencar el maluc.

També et pot interessar

stats