Un algoritme prediu els delictes en zones concretes amb una setmana d'antelació
L'eina de la Universitat de Chicago aprén patrons delictius amb un encert del 90% a partir de grans quantitats de dades públiques analitzades per una intel·ligència artificial
La Universitat de Chicago ha desenvolupat un algorisme que prediu els crims que estan per succeir. La ferramenta pot predir els futurs delictes en zones concretes amb una setmana d'antelació i una precisió del 90% d'encert. Ho fa aprenent patrons a partir de grans quantitats de dades públiques analitzades per una intel·ligència artificial.
L'algorisme utilitza dades històriques sobre delictes violents (homicidis, agressions i lesions) i delictes contra la propietat (robatoris, furts i robatoris de vehicles) a la ciutat per a provar i validar el model.
Divideix les ciutats en mosaics espacials que tenen al voltant de 300 metres i pronostica la delinqüència dins d'aquestes àrees. L'algorisme és capaç d'identificar patrons i tractar de predir futurs delictes, la qual cosa fa amb un 90% de precisió, segons l'estudi publicat en Nature Human Behavior.
És una manera d'aïllar la delinqüència, observant les coordenades temporals i espacials d'aquesta mena de successos.
Les proves han funcionat a la ciutat de Chicago, on l'algorisme va tindre una capacitat quasi infal·lible per a predir el crim, però també a altres ciutats com Atlanta, Austin, Detroit, Los Angeles, Filadèlfia, Portland i San Francisco.
L'autor principal, Ishanu Chattopadhyay, ha advertit que l'eina no ha d'utilitzar-se per a dirigir les forces policials, malgrat la precisió que té. És a dir, els departaments no han de fer-la servir per a patrullar pels barris de manera proactiva per a previndre la delinqüència. En el seu lloc, creuen que hauria d'afegir-se a les eines de polítiques urbanes i estratègies policials, per a dissenyar un servei més igualitari i efectiu.