La UE reintrodueix impostos a l'arròs de Cambodja i de Myanmar per a protegir la producció europea

Durant els últims cinc anys, el mercat europeu s’ha reduït del 61% al 29%, mentre que les importacions asiàtiques han augmentat un 89%.

Durant els últims cinc anys, el mercat europeu d'arròs s'ha reduït del 61% al 29%

La Comissió Europea ha aprovat, durant la trobada del Col·legi de Comissaris que es va celebrar aquest dimecres a Brussel·les, una clàusula de salvaguarda destinada a protegir el mercat europeu de l'arròs de les importacions procedents de Cambodja i de Myanmar.

Una investigació de la Comissió ha posat de manifest que l'augment de les importacions d'aquesta regió ha perjudicat els productors comunitaris, ja que durant les cinc últimes campanyes arrosseres la quota de mercat d'aquest sector a la Unió Europea s'ha reduït del 61% al 29%. En canvi, en aquest mateix període l'arribada d'arròs procedent d’aquests dos països asiàtics ha augmentat un 89%.

Aquest mecanisme comportarà la reintroducció d'aranzels durant tres anys als enviaments asiàtics, que en les últimes cinc campanyes s'havien multiplicat per 40, en passar de 9.000 tones en 2012 a 360.000 en 2017, fet que ha provocat un enfonsament de les cotitzacions de l’arròs que es cultiva a Europa. Concretament, aquest gravamen suposarà 175 euros per tona el primer any, 150 euros el segon, i 125 euros el tercer.

Per a l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA), la decisió adoptada per l'executiu comunitari té "una enorme transcendència" perquè és la primera vegada que es protegeix un producte agrari no transformat europeu "davant la competència deslleial de tercers països". D'altra banda, segons han informat en un comunicat, esperen que aquesta resolució establisca un precedent "que pot fer-se extensiu a altres cultius que, com en el cas dels cítrics, passen per dificultats similars".

També et pot interessar

stats