La UE pressiona les farmacèutiques perquè entreguen les dosis pactades

Pfizer i AstraZeneca han anunciat retards sobre les previsions inicials de producció.

Detall del vial d'una vacuna contra la Covid-19
Detall del vial d'una vacuna contra la Covid-19 / Mary Altaffer (Reuters)

La Unió Europea (UE) pressiona les empreses farmacèutiques perquè entreguen les dosis de vacunes contra el coronavirus que s'havien compromés a proporcionar durant el primer trimestre de l'any, després que Pfizer i AstraZeneca han anunciat de retards.

El passat 15 de gener, Pfizer va confirmar una reducció en la capacitat de producció en les pròximes setmanes. Aquest divendres, AstraZeneca va informar a la Comissió Europea que no podrà entregar la totalitat de les quantitats compromeses per a gener i que reduirà en un 60% el lot previst per al primer trimestre de 2021 per a la Unió Europea.

Aquest diumenge el president del Consell Europeu, Charles Michel, va assegurar que Brussel·les havia intervingut perquè es respectaren els contractes i que, per tant, els laboratoris mantindran el calendari inicial de lliuraments de vacunes a partir del 25 de gener. Michel va explicar que el Consell Europeu havia hagut de “barallar-se i donar un colp a la taula” per a aconseguir claredat i transparència sobre els retards.

Segons ha transcendit, la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, va contactar amb el conseller delegat de Pfizer, i va aconseguir garanties que els lliuraments en el primer trimestre de l'any es respectarien i que en els següents mesos s'incrementaria la producció. Després d'aquesta conversa, la farmacèutica va informar que al llarg de la setmana espera recuperar les entregues al ritme habitual i que complirà amb les dosis pactades per a març.

El govern italià no esperarà a veure si les farmacèutiques rectifiquen. El primer ministre d'Itàlia, Giuseppe Conte, ha anunciat accions legals contra AstraZeneca com ja ha fet contra Pfizer-BioNtech.

França es planteja un nou confinament

Els retards en la vacuna tenen lloc en un moment complicat, d'empitjorament generalitzat de l'evolució de la pandèmia en el conjunt de la Unió Europea. França, que arrossega una mitjana de 20.000 contagis diaris des de fa una setmana, es planteja ja un nou confinament.

El govern de Macron es donarà set dies de marge, abans d'aplicar-lo, per a comprovar l'efectivitat del toc de queda de dotze hores que s'ha imposat al país. A més del toc de queda, els restaurants francesos, els llocs turístics i molts espais públics han estat tancats des d'octubre. Tanmateix les infeccions pel virus, les hospitalitzacions i les morts han continuat creixent.

L'augment progressiu de les restriccions està causant tensions en diferents països europeus. Manifestacions als Països Baixos i Dinamarca contra el toc de queda i altres mesures han acabat amb incidents i detencions.

També et pot interessar

stats