La UE prepara noves sancions contra l'Iran després de l'atac a Israel

El cap de la diplomàcia europea, Josep Borrel, demana no oblidar el que ocorre a la Franja de Gaza

Borrell, en una imatge d'arxiu
Borrell, en una imatge d'arxiu / EFE

El cap de la diplomàcia europea i alt representant de la UE per a Afers Exteriors, Josep Borrell, ha anunciat aquest dimarts que la Unió Europea enviarà al Servei Europeu d'Acció Exterior els preparatius per aprovar noves sancions contra l'Iran, després de l'atac amb drons i míssils que va llançar contra Israel el cap de setmana passat. Ho ha fet durant una roda de premsa, on també ha anunciat noves mesures restrictives contra Teheran, que se sumaran a les ja establides contra els avions no tripulats (o drons) que Teheran entrega a Rússia, en la guerra contra Ucraïna.

Precisament aquesta vesprada s'ha celebrat una reunió extraordinària entre els ministres d'Exteriors de la UE per videoconferència, en la qual han condemnat l'atac, reafirmat el seu compromís amb la seguretat d'Israel i han demanat a tots els actors que eviten l'escalada de la tensió a la regió. Una petició que ja van fer durant el cap de setmana diversos dirigents europeus i els líders del G7.

"No voldria exagerar, però a Orient Mitjà estem a la vora d'un precipici molt profund i els estats membres han estat hui d'acord a utilitzar tots els nostres mitjans diplomàtics, per a evitar que la següent acció en el tauler de joc no conduïsca a una major tensió i provoque una major resposta", ha assenyalat Borrell. "La regió no necessita una guerra, el món tampoc i la gent de Gaza tampoc", ha insistit.

Més atenció sobre Gaza i Ucraïna

L'alt representant de la UE per a Afers Exteriors ha demanat "no oblidar" el que ocorre en la Franja de Gaza, perquè "no podrà haver-hi estabilitat regional i la possibilitat de construir la pau a la regió si la guerra continua". Borrell també ha parlat del president ucraïnés Volodímir Zelenski i la seua petició d'ajuda per a derrocar els míssils russos, igual que els Estats Units, el Regne Unit, França i Jordània han fet amb l'Iran. "Israel té una cúpula d'acer que protegeix el seu espai aeri, que s'ha tardat anys a construir i que té un cost molt elevat, però encara que tinguérem els diners en la caixa, no podria construir-se en una nit", ha assenyalat Borrell.

A més, ha apuntat que "els atacs de l'Iran han sobrevolat les bases aèries de França, el Regne Unit, els Estats Units i Jordània i han actuat en defensa pròpia. Tal cosa no ocorre a Ucraïna. No hi ha bases aèries dels Estats Units, França, el Regne Unit i molt menys Jordània; per tant, la mateixa resposta no es pot donar", ha conclòs.

Dimecres i dijous, es reuneixen també els caps d'Estat i de govern de la UE, on s'espera que es reafirme el missatge que han enviat aquest dimarts els Vint-i-set.

També et pot interessar

stats