La UE i Mercosur arriben a un acord comercial després de vint anys de negociacions

El pacte entre les dues unions duaneres engloba un mercat de quasi 800 milions de persones.

Roda de premsa en què s'ha fet l'anunci aquest divendres
Roda de premsa en què s'ha fet l'anunci aquest divendres

La Unió Europea (UE) i els països de Mercosur (l’Argentina, el Brasil, l’Uruguai i el Paraguai) han tancat un acord de lliure comerç després de vint anys de negociacions. El pacte, el major mai aconseguit pels Vint-i-huit, engloba un mercat de quasi 800 milions de persones, segons ha explicat la Comissió Europea. Estalviarà a les empreses europees uns 4.000 milions d'euros en aranzels. 

Segons ha assegurat el president de la CE, Jean-Claude Juncker, el nou acord comercial "consolidarà una associació estratègica política i econòmica" i crearà noves oportunitats per al creixement de les dues unions duaneres. A més, ha afegit que el pacte conté els "majors estàndards" de seguretat alimentària i protecció dels consumidors, així com principis relatius als drets laborals i el medi ambient, inclosa la implementació de l'Acord de París.

20 anys de negociacions

La Unió Europea i el Mercat Comú del Sud van signar el 15 de desembre de 1995 a Madrid l'Acord Marc Interregional de Cooperació, que va ser qualificat de pioner per ser el primer entre dues unions duaneres. Aquest va entrar en vigor l'1 de juliol de 1999 i perseguia la liberalització progressiva del comerç per a aconseguir una zona de lliure intercanvi.

En la primavera de 2000, Mercosur i la Unió Europea van començar a Buenos Aires la negociació de l'àrea de lliure comerç per a eliminar aranzels, restriccions i regulacions. Des de llavors s'han celebrat quasi una trentena de rondes negociadores, en un procés complex amb parades de diversos anys.

La Unió Europea ha sigut tradicionalment el primer soci comercial de Mercosur, ja que en 2018 va exportar per valor de 45.000 milions d'euros i va importar per una quantitat de 42.600 milions d'euros.

Mercosur està integrat per l'Argentina, el Brasil, el Paraguai i l'Uruguai i figuren com a estats associats Bolívia, Xile, Colòmbia, l'Equador, la Guaiana, el Perú i Surinam. Veneçuela està suspesa en aquesta organització supranacional des de l'agost de 2017.

També et pot interessar

stats