La UE diu que ha avançat cap a un “acord de principi” sobre els aranzels amb els Estats Units

La Comissió ha conclòs una consulta amb els Estats membres sobre els productes dels EUA, als quals podria imposar aranzels a les importacions com a resposta

Von der Leyen, en una imatge d'arxiu
Von der Leyen, en una imatge d'arxiu / Anna Ross / dpa (Europa Press)

La Comissió Europea ha afirmat este dilluns que ha “avançat cap a un acord de principi” amb els Estats Units per a evitar una escalada aranzelària abans que vença el termini per a negociar, fixat per a este dimecres, 9 de juliol.

La Comissió ha informat igualment que la presidenta de la institució, Ursula von der Leyen, i el president estatunidenc, Donald Trump, van mantindre una trucada telefònica diumenge sobre l'assumpte.

“S'ha avançat cap a un acord de principi, consultem als nostres Estats membres el divendres. La nostra presidenta va parlar ahir amb el president estatunidenc. Treballem intensament en tots els fronts per a aconseguir alguna cosa abans del 9 de juliol”, ha assenyalat el portaveu comunitari Olof Gill durant la roda de premsa diària de la Comissió.

El portaveu Stefan de Keersmaecker ha afegit que, durant la crida, els dos líders “van mantindre un bon intercanvi” i que Von der Leyen es manté en contacte amb els Estats membres. “Però no tinc més elements per a informar sobre este tema. Es treballa al més alt nivell polític, en els diferents nivells tècnics”, ha comentat.

El comissari europeu de Comerç, Maros Sefcovic, va celebrar reunions d'alt nivell a Washington la setmana passada per a tractar d'avançar cap a un acord i, al seu retorn, va informar divendres als ambaixadors dels Vint-i-set sobre el resultat de les converses. Von der Leyen va afirmar, per la seua part, la setmana passada que, donada la magnitud dels intercanvis comercials entre la Unió Europea i els Estats Units, en el termini que tenien per a negociar només aspiraven a aconseguir un acord de principi. En tot cas, si les negociacions no arribaven a bon port, va assegurar que la UE està preparada per a respondre i defensar els seus interessos.

Gill va confirmar que la Comissió ha conclòs la consulta amb els Estats membres sobre la llista de productes estatunidencs a les importacions dels quals la UE podria imposar aranzels com a resposta. Ara estudien “detalladament” els comentaris dels països i les parts interessades del sector empresarial. “No hi ha cap pla immediat per a fer res amb eixa llista”, va indicar.

El secretari de Comerç dels Estats Units, Howard Lutnick, va dir este diumenge que els aranzels mal anomenats "recíprocs", i que estan subjectes a una pausa comercial que venç este dimecres 9 de juliol, entraran en vigor l'1 d'agost.

Lutnick va fer les declaracions al costat del president Donald Trump, que va assentir, davant del grup de periodistes que els acompanyaven a Nova Jersey i que van demanar un aclariment sobre la imposició dels aranzels, ateses les cartes que Washington planeja enviar a partir d'este dilluns als socis.

"Crec que tindrem la majoria de països el 9 de juliol, o bé una carta o bé un acord", va dir Trump, al que Lutnick va afegir: "Els aranzels entren en vigor l'1 d'agost. Però el president establix les taxes i els acords ara mateix".

“No comentarem cartes que no hem rebut, i tampoc comentarem els comentaris de l'administració estatunidenca. Continuem treballant per a complir el termini del 9 de juliol i, en eixe sentit, en l'àmbit polític i tècnic, els contactes entre la UE i els Estats Units continuen”, va afirmar Gill.

Va insistir que la Unió Europea vol arribar a un acord i “evitar els aranzels; creiem que causen dolor, volem guanyar resultats, no perdre'n”. Ara com ara, els Estats Units apliquen uns aranzels del 10% a tots els productes procedents de la UE i altres del 25% sobre les importacions d'acer, alumini i vehicles. El mandatari republicà va amenaçar d'elevar estos recàrrecs fins al 50%.

També et pot interessar

stats