La UE continua sense arribar a un acord sobre les sancions al petroli rus

Hongria, Eslovàquia i la República Txeca argumenten que els és molt difícil deixar de dependre del cru rus en només sis mesos

Pou petrolífer rus
Imatge d'arxiu d'un pou petrolífer rus / À Punt NTC

La Comissió Europea encara no ha aconseguit arribar a un consens pel que fa al sisé paquet de sancions a Rússia perquè alguns països tenen grans dificultats per a deixar de comprar petroli rus.

L'executiu de la Unió Europea va proposar aquest dimecres el paquet de sancions més dur fins ara contra Moscou per la invasió d’Ucraïna, però diversos països impediren l’acord preocupats per l'impacte que els podria causar deixar de comprar petroli rus.

Les noves mesures anunciades per la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, incloïen sancions al principal banc de Rússia i la prohibició a les emissores russes d’emetre en les ones europees, així com l'embargament al petroli cru en sis mesos.

Però un grapat de països de l'est de la UE estan preocupats per l’impacte que aquestes sancions puguen tindre en les seues economies perquè, afirmen, en sis mesos els falta temps per a adaptar-se a no dependre del petroli rus. Hongria afirma que només pot acceptar les mesures si les importacions de cru des de Rússia per gasoductes estan exemptes de sancions, mentre que Eslovàquia ha demanat un període de transició de tres anys i la República Txeca un retard de dos o tres anys.

Així, aquest divendres de matí s’ha presentat una nova proposta que donaria als tres països ajuda per a millorar les seues refineries per a processar petroli d'altres llocs i els permetria retardar l'eixida del petroli rus fins al 2024.

També hi hauria una transició de tres mesos abans de prohibir que els serveis marítims de la UE transporten petroli rus, en lloc del mes inicial, per abordar les preocupacions plantejades per Grècia, Malta i Xipre sobre les seues companyies navilieres.

Però malgrat els canvis fets a la proposta inicial, la complexitat de les converses ha impedit arribar a un acord definitiu aquest divendres. Malgrat això, la major part dels diplomàtics que participen en les negociacions confien que els governs de la UE arribaran a un acord al llarg del cap de setmana. 

Borrell: "Si no hi ha acord tècnic, se n'intentarà fer un de polític"

L’alt representant de la Unió per a Afers Exteriors i Política de Seguretat i vicepresident de la Comissió Europea, Josep Borrell, ha assegurat que entén les dificultats dels països que rebutgen la proposta, però que si no s’aconsegueix un acord tècnic caldrà convocar els ministres d'Exteriors la setmana vinent.

"Si no hi ha [acord] en l'àmbit tècnic, prompte haurem de pujar al nivell polític i convocar els ministres d'Afers Exteriors", ha dit Borrell a Florència, on ha participat en la conferència anual L'estat de la Unió per a debatre sobre els desafiaments del continent.

També ha dit que de moment no hi ha sobre la taula un debat sobre un veto a les compres de gas i que això serà "més tard", perquè amb el petroli es donen més diners a Rússia "i cal tallar el finançament a Putin". "No té cap sentit que amb una mà estiguem ajudant Ucraïna i amb una altra estiguem donant a Putin els mitjans per a finançar la seua guerra", ha aclarit.

Finalment, ha remarcat que la UE no té res en contra del poble rus sinó contra el règim de Putin, i que per això les sancions europees busquen que la guerra pare i que es respecte la sobirania i la integritat d'Ucraïna.

També et pot interessar

stats