Els ministres europeus d'Exteriors comencen a treballar en el sisé paquet de sancions a Rússia

Se centren en la possibilitat d'aconseguir el que es veu com un difícil consens per a retallar les importacions de petroli, atesa l'alta dependència energètica de molts estats membre

Barrils de petroli
Barrils de petroli / Reuters

Els ministres d'Exteriors de la Unió Europea (UE) aborden aquest dilluns els pròxims passos a donar en la política de sancions a Rússia per envair Ucraïna, després d'haver inclòs les restriccions a les importacions de carbó rus.

Ara, se centren en la possibilitat d'aconseguir el que es veu com un difícil consens per a retallar les importacions de petroli, atesa l'alta dependència energètica de Rússia de molts estats membre.

“Discutir sobre Ucraïna significa certament discutir sobre l'eficàcia de les nostres sancions, del que ja s'ha decidit”, ha afirmat l'alt representant de la UE per a Afers Exteriors, Josep Borrell, quan ha arribat al Consell, en el qual ha assegurat que els ministres comunitaris abordaran ara “els pròxims passos”, quan se li ha preguntat per la possibilitat de sancionar el petroli rus, com ja han fet els Estats Units.

Després que la UE aprovara la setmana passada un cinqué paquet de mesures restrictives contra Rússia, que inclogué un veto a les compres de carbó rus a partir d'agost -malgrat que el gas i el petroli són les exportacions energètiques més lucratives per a aquest país-, es treballa ja en un sisé.

El ministre lituà d'Exteriors, Gabrielius Landsbergis, s'ha mostrat satisfet perquè la mateixa presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, haja informat que ja estan preparant sancions contra el petroli, la qual cosa “significa que ja ha començat el treball per a aconseguir un consens”. “Continuarem incrementant la pressió a Rússia perquè detinga la guerra”, ha dit per la seua part el ministre danés, Jepp Kofod, qui ha confiat a anar en aquest sisé paquet de sancions “tan lluny com puguem aconseguint consens”, fins i tot en energia.

El seu homòleg irlandés, Simon Coveney, ha demanat mantindre la “màxima dissuasió possible” amb les sancions, la qual cosa al seu judici “hauria d'incloure el petroli”, malgrat la dificultat que suposa per a alguns estats membre.

“Què ha de passar a la UE per a tindre un embargament al petroli i al gas (russos)?”, s'ha preguntat per la seua part el titular txec, Jan Lipavsky, el país del qual està “a favor de les sancions més dures possibles”.

També et pot interessar

stats