La UE acorda un primer paquet de sancions contra Rússia

Borrell ha explicat que es limitarà l'accés financer de Rússia als mercats financers i de capitals europeus

Reunió dels ministres d’Exteriors del G7 i l'alt representant europeu per a la Política Exterior i de Seguretat, Josep Borrell
Reunió dels ministres d’Exteriors del G7 i l'alt representant europeu per a la Política Exterior i de Seguretat, Josep Borrell / Agències

Els ministres d'Exteriors de la UE han acordat, de manera unànime a París, un primer paquet de sancions contra Rússia, tal com ha anunciat aquest dimecres el ministre francés d'Exteriors, Jean-Yves Le Drian.

"Ens hem posat d'acord per unanimitat en un primer paquet de sancions", ha dit Le Drian en una roda de premsa al costat de l'alt representant europeu per a la Política Exterior i de Seguretat, Josep Borrell.

Les sancions, que han de ser aprovades de manera formal a la UE, afecten una sèrie de 27 entitats i persones, entre elles responsables que han pres decisions i que han tingut un paper important en l'atac a la sobirania d'Ucraïna, ha explicat Borrell.

A més, es limitarà l'accés financer de Rússia "als mercats financers i de capitals", sobretot per a evitar que puga finançar el seu deute en els mercats europeus, ha afegit. Les sancions "danyaran Rússia i la danyaran molt", ha recalcat el responsable europeu, qui ha destacat la "ràpida resposta" de la Unió Europea.

Malgrat tot, Borrell ha assegurat que el bloc europeu mantindrà els esforços diplomàtics per a evitar "una nova erupció de la guerra al cor d'Europa. El risc d'un conflicte a gran escala és real i s’ha de previndre".

Abans de la reunió, Borrell i els ministres de França, Alemanya, i Itàlia han participat en una sessió per videoconferència de titulars d'Exteriors del G7 per a debatre la resposta del grup a la crisi.

Putin no figura entre els sancionats per la UE

El president de Rússia, Vladímir Putin, no figura entre els individus que han sigut objecte de sanció per part de la Unió Europea, segons ha indicat Borrell. "Putin no està en la llista de sancionats. Hem volgut respondre amb els mitjans que tenim, però sobretot donar una resposta gradual", ha dit. 

També et pot interessar

stats