Ucraïna tracta de recuperar-se del nou bombardeig massiu de Rússia amb míssils i drons

El portaveu del ministeri de Defensa rus han justificat l'atac com una represàlia a una presumpta incursió ucraïnesa la setmana passada a Briansk, dins de les fronteres de Rússia

Veïns de Leópolis tracten de recuperar les seues pertinences després que dos coets impacten en diferents edificis del districte de Zolochiv
Veïns de Lviv tracten de recuperar les seues pertinences després que dos coets impactaren en diferents edificis / Mykola Tys (Efe)

Ucraïna tracta de recuperar-se del nou bombardeig massiu que ha patit per part de Rússia amb míssils i drons que han matat almenys deu civils i que han afectat greument el subministrament d'energia en una bona part del país.

En total, l'exèrcit rus ha llançat més de 80 míssils, tant des d'avions com de vaixells situats als mars Negre, d'Azov i Caspi. Els atacs russos han deixat sense energia durant hores la planta nuclear de Zaporíjia, la més gran d'Europa.

El portaveu del ministeri de Defensa rus han justificat l'atac com una represàlia a una presumpta incursió ucraïnesa la setmana passada a Briansk, dins de les fronteres de Rússia.

Per a defendre's dels bombardejos russos, Ucraïna acaba de rebre les primeres unitats de míssils Patriot, el sistema defensiu més eficaç de l'OTAN, capaços d'abatre projectils, avions de caça i drons a més de 100 quilòmetres.

Mentrestant, a Bakhmut i altres ciutats de Donbass es lluita casa per casa en un moment de la guerra en què els russos semblen haver avançat l'ofensiva esperada per al primer aniversari de la invasió, el pròxim dia 24. Moscou assegura que les seues tropes han obligat els ucraïnesos a retrocedir tres quilòmetres en una zona del front que no mencionen.

Kíiv ho nega, però el president Zelenski reconeix que tenen dificultats a Donesk i Lugansk. A les trinxeres, els soldats ucraïnesos conten que on abans i hi havia dos atacs d'artilleria enemiga al dia ara n'hi ha 10.

L'OTAN incrementarà la producció d'armes i munició

Per a fer front a l'augment dels combats, els països de l'OTAN han votat incrementar la producció d'armes i munició a causa de les ingents quantitats que necessita Ucraïna. A més, hi ha nous compromisos per a subministrar armament passant i entrenament militar. L'aliança reforça també les ajudes a Bòsnia i Hercegovina, Moldàvia i Geòrgia.

Noves sancions d'11.000 milions d'euros

Per la seua banda, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, xifra en 11.000 milions d'euros les noves sancions a Rússia a més de les restriccions d'exportacions d'electrònica d'ús militar. També sancionen l'Iran per proporcionar material bèl·lic a Rússia.

Rússia anuncia consultes el 13 de març per a prolongar l'acord de gra

Per la seua banda, des de Moscou el cap de la diplomàcia russa ha clamat per la fi del monopoli occidental en els assumptes mundials. Serguei Lavrov ha dit que mai en la història havien sigut millor les relacions amb la Xina.

A més, Rússia ha anunciat consultes amb l'ONU el pròxim 13 de març a Ginebra per a la prolongació de l'acord d'exportació de gra ucraïnés i cereals i fertilitzants russos, que expira cinc dies més tard.

També et pot interessar

stats