Ucraïna resisteix la creixent pressió russa a Donetsk a l'espera de més ajuda

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, reclama míssils de llarg abast per a afrontar els atacs llançats pels russos

Ciclistes passen enfront del bust de Vladimir Lenin, que cobreix el cràter dels bombardejos a la regió de Lyman, Donetsk, en l'est d'Ucraïna
Ciclistes passen enfront del bust de Vladimir Lenin, que cobreix el cràter dels bombardejos a la regió de Liman, Donetsk, en l'est d'Ucraïna / Oleg Petrasyuk (Efe)

Ucraïna, pendent de l'arribada de més armes dels seus aliats occidentals, resisteix la creixent pressió russa a Vuhledar i Bakhmut, a la regió oriental de Donetsk, on els combats empitjoren quan falta menys d'un mes del primer aniversari de la guerra.

"La situació en l'est és difícil, però està sota control", ha afirmat Oleksí Réznikov, ministre de Defensa d'Ucraïna, en una entrevista amb el canal CBC.

Segons Réznikov, l'acord entre els aliats per a enviar els blindats que necessita Kíiv, "no és el final de la història, sinó només el començament".

El ministre ucraïnés ha reconegut, no obstant això, que l'arribada dels primers tancs comportaria un temps, així com la capacitació dels militars en el maneig.

En tot cas, confia que els lliuraments es realitzen per a març, quan Kíiv planeja llançar una gran operació militar a fi de recuperar els territoris perduts, com va avançar abans la intel·ligència militar ucraïnesa.

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha reclamat alhora míssils de llarg abast per a plantar cara als atacs llançats pels russos.

"Detindre aquest terror rus seria possible si poguérem proporcionar forces de míssils adequades per al nostre exèrcit. Perquè els terroristes no tinguen una sensació d'impunitat", ha dit Zelenski.

El mandatari sosté que "Ucraïna necessita míssils de llarg abast, en particular, per a eliminar aquesta possibilitat que l'ocupant col·loque els seus llançamíssils en algun lloc lluny de la línia del front i destruïsca ciutats ucraïneses amb ells".

Ucraïna també espera dels seus aliats avions de combat, una opció que a l'inici de la contesa havia sigut rebutjada per unanimitat, però ara comença a emergir a Washington i algunes capitals europees.

Les negociacions sobre l'armament que precisa Kíiv es duen a terme a un ritme "accelerat", segons ha confirmat l'assessor presidencial Mikhailo Podoliak.

El president de la Duma o cambra baixa del Parlament rus, Viatxeslav Volodin, va acusar aquest diumenge Washington de participar de manera directa en el conflicte a Ucraïna amb l'enviament d'instructors i armament pesant a Kíiv.

Els mercenaris Wagner pressionen a Bakhmut

Mentrestant, en el camp de batalla, el grup de mercenaris Wagner afirma que controla el poblat de Blahodatne, a Donetsk, la qual cosa concediria un avantatge a les forces russes en la batalla pel bastió de Bakhmut, mentre Kíiv va assegurar repel·lir els atacs russos en aquesta zona.

La notícia sobre la presa del poblat per Wagner també va ser confirmada per alguns corresponsals de guerra russos i bloguers militars que van destacar la importància de la conquesta per a l'avanç rus en direcció a Bakhmut, escenari d'acarnissats combats des de fa mesos.

Vuhledar, clau per a totes dues parts

Les hostilitats també van recobrar força entorn de la localitat de Vuhledar, en l'est d'Ucraïna. El Ministeri de Defensa de Rússia ha confirmat haver efectuat atacs en la zona de Vuhledar en les quals van ser eliminats un centenar de soldats i dos magatzems amb munició, van assegurar en el departament castrense.

Segons experts ucraïnesos, Vuhledar, a uns 60 quilòmetres de la capital regional, controlada pels russos, té gran importància per a Kíiv en oferir la possibilitat de llançar contraatacs en dues direccions.

L'estatunidenc Institut per a l'Estudi de la Guerra (ISW) opina que les forces russes tracten amb els seus atacs d'evitar que Ucraïna reprenga la iniciativa en el front abans de la gran ofensiva russa per a controlar tot el Donbass.

També et pot interessar

stats