Ucraïna i Rússia negociaran un possible alto el foc a Bielorússia

Les tropes russes han entrat a Khàrkiv, la segona ciutat d'Ucraïna, mentre que la capital, Kíev, continua resistint

Depòsit de petroli prop de la base militar aèria Vassilkiv atacat per les forces russes / À Punt NTC | Maksim Levin (Reuters)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
27 de febrer 2022 - 09:22 Actualitzat: 28 de febrer 2022 - 07:42

El president d'Ucraïna Volodímir Zelenski ha confirmat que delegacions de Rússia i Ucraïna es trobaran, previsiblement aquest dilluns, a la ciutat bielorussa de Hòmel, pròxima a la frontera ucraïnesa, per a negociar un possible cessament de les hostilitats. Segons el cap de la delegació russa, Vladímir Medinski, es dirigeixen de Minsk, capital de Bielorússia, a Hòmel. El mateix està fent una delegació ucraïnesa des de Kíev.

Contràriament al que volia el Kremlin, la trobada és "sense condicions", ha dit Zelenski des de Kíev. El president bielorús, Alexandr Lukashenko ha assumit la responsabilitat de garantir que tots els avions, helicòpters i míssils estacionats al territori bielorús romanguen a terra durant el viatge, el temps que duren les converses i el retorn de la delegació ucraïnesa.

Les tropes russes entren en Khàrkiv

En el quart dia des que Rússia va iniciar la invasió d'Ucraïna les sirenes antiaèries han tornat a sonar més a Kíev, la capital del país. L'exèrcit ucraïnés afirma que manté les seues posicions, encara que reconeix que la situació al voltant de la capital s'està agreujant i admet l'entrada de tropes russes a Khàrkiv, al nord del país i només trenta quilòmetres de la frontera amb Rússia. Es tracta de la segona ciutat d'Ucraïna en població, amb aproximadament 1,4 milions d'habitants.

El Servei Estatal de Comunicacions Especials i Protecció de la Informació d'Ucraïna també ha informat de la destrucció d'un depòsit de petroli en Vassilkiv, al sud-oest de Kíev, i d'un gasoducte a Khàrkiv.

"Combatem a Khàrkiv, on Rússia sofreix baixes. Ja hi ha informació sobre el primer vehicle dels ocupants russos (destruït) que va irrompre a Khàrkiv. La lluita continua", ha assegurat l'entitat ucraïnesa en el seu canal de Telegram, on ha publicat un vídeo en què es veuen diversos vehicles blindats en una zona urbana, alguns en flames.

Les autoritats ucraïneses denuncien que el Kremlin està enviant activament grups de sabotatge i reconeixement que "han destruït la infraestructura civil i ha assassinat civils a les grans ciutats". El Servei de Comunicacions Especials ha remarcat el paper de les tropes txetxenes amb la finalitat d'"intimidar la població".

El govern d'Ucraïna, però, ha remarcat que l'objectiu principal de les forces russes, bloquejar Kíev, "segueix sense complir-se".

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha informat que està establint una “legió internacional” per a voluntaris que arriben des de l’estranger per a donar suport a l’exèrcit davant l’ofensiva russa. Zelenski ha assegurat aquest dissabte que armarà qualsevol persona que vulga ajudar a defendre el país.

A la capital ucraïnesa es viu una calma tensa, amb trinxeres als carrers que queden deserts des de les 17:00 hores pel toc de queda. La població civil recull armes i prepara rudimentaris còctels Molotov per a fer front a l'ofensiva russa a una ciutat en guerra. Membres de les forces especials protegeixen amb tanquetes els principals edificis de Kíev, com la Presidència del Govern, l'Ajuntament i la Rada, el Parlament d'Ucraïna.

Ucraïna demanda Rússia davant del Tribunal Internacional de la Haia

Ucraïna ha presentat una demanda contra Rússia davant del Tribunal Internacional de Justícia, l'alt tribunal de l'ONU amb seu a la Haia. El cap de l'executiu ucraïnés ha acusat el Kremlin de "manipular la noció de genocidi per a justificar l'agressió". Zelenski també ha demanat en les xarxes socials que les Nacions Unides ordenen a Rússia cessar l'activitat militar i ha afirmat que espera que els juís comencen "la setmana vinent".

La Unió Europea, per la seua part, ha anunciat armarà Ucraïna, tancarà l'espai aeri a Rússia i prohibirà a Europa els mitjans russos que desinformen.

També et pot interessar

stats