Ucraïna denuncia reclutaments forçosos de Rússia als territoris ocupats

L'exèrcit ucraïnés pressiona a Bakhmut, l'antesala de la seua anunciada contraofensiva

Militars ucraïnesos en primera línia de batalla prop de la ciutat de Bakhmut
Militars ucraïnesos en primera línia de batalla a prop de la ciutat de Bakhmut / Serghii Nuzhnenko (Reuters)

L'Estat Major de les Forces Armades ucraïneses ha denunciat que Rússia està obligant a allistar-se a l'exèrcit homes dels territoris ocupats per Rússia al sud d'Ucraïna que van renunciar a la seua ciutadania ucraïnesa en favor de la russa, sovint sota forta pressió dels ocupants.

“L'adversari continua els seus intents de substituir baixes amb la mobilització forçosa en els territoris temporalment ocupats d'Ucraïna”, diu l'Estat Major en el seu comunicat de dilluns.

“En algunes poblacions de la província de Kherson, homes que prèviament havien renunciat a la ciutadania ucraïnesa en favor de la russa han sigut detinguts”, explica la nota del comandament de l'exèrcit ucraïnés.

Segons l'Estat Major de Kíiv, les autoritats ocupants en Kherson estan demanant diners a aquesta gent per a posposar la mobilització. “La gent que rebutja pagar o no té els diners requerits per a pagar el suborn és enviada a camps d'entrenament i sotmesa a un curs accelerat; després l'envien a poblacions al costat de la línia de contacte”, conclou l'Estat Major ucraïnés.

L'exèrcit ucraïnés pressiona a Bakhmut

D'altra banda, Ucraïna augmenta la pressió sobre les tropes russes i continua el seu avanç al front de Bakhmut, l'antesala de la seua imminent contraofensiva en què Kíiv planeja aprofitar la tensió entre els mercenaris del Grup Wagner i la cúpula militar de Moscou.

"Continuem avançant als voltants de Bakhmut", ha escrit en Telegram la viceministra de Defensa d'Ucraïna, Hanna Malyar.

Mentrestant, el portaveu del Comandament Operacional de l'Est, Serhí Txerevati, ha assegurat que les forces de Kíiv van alliberar 17,3 quilòmetres quadrats de territori en direcció a Bakhmut durant tres dies de contraatacs.

Rússia reconeix pressió en Bakhmut i el Ministeri de Defensa de Rússia ha informat d'intents "massius" de les forces armades ucraïneses de trencar les línies de defensa russes al voltant de Bakhmut.

Segons Moscou, Ucraïna ha patit en l'eix Soledar-Bakhmut més de 400 baixes en un dia, entre morts i ferits.

Aquest diumenge el cap del grup paramilitar Wagner, Ievgueni Prigojin, ha anunciat que les seues unitats continuen l'avanç a Bakhmut i protegeixen els flancs que prèviament van abandonar alguns militars de l'exèrcit regular. Actualment, ha afegit, queden per conquistar "1,78 quilòmetres quadrats de territori".

La contraofensiva, "quasi llesta", segons Zelenski

El president ucraïnés, Volodímir Zelenski, s'ha mostrat convençut que el seu país està "quasi llest" per al triomf, en referir-se a la prevista contraofensiva que podrà començar, ha assenyalat, després d'un parell de visites més a socis occidentals a la recerca de suport militar.

El seu principal assessor, Mikhailo Podoliak, ha dit que els combats a Bakhmut són l'"antesala" de la contraofensiva i una espècie de "porta" que pot conduir a l'èxit d'aquesta operació militar.

Mentrestant, d'acord amb l'analista rus Serguei Markov, la contraofensiva ucraïnesa "ja està en marxa" i té diversos vessants.

També et pot interessar

stats