Ucraïna denuncia l'impacte de dos míssils russos contra el port d'Odessa

L'atac arriba només un dia després que els dos països acordaren suspendre els atacs als vaixells i els ports per tal de reprendre les exportacions marítimes de gra des d'Ucraïna

Imatge d'arxiu del port d'Odessa, Ucraïna
Imatge d'arxiu del port d'Odessa, Ucraïna

El portaveu de l'administració ucraïnesa a Odessa, Serhi Bratxuk, ha denunciat aquest dissabte l'impacte d'almenys dos míssils sobre el port de la ciutat, un dels inclosos en l'acord signat aquest divendres entre Rússia, Ucraïna, Turquia i l'ONU per a reprendre les exportacions de gra. Aquestes, actualment paralitzades per la guerra, són imprescindibles per a l'ajuda humanitària.

Bratxuk també ha assegurat que defensa aèria de l'exèrcit ucraïnés ha abatut dos míssils més. Tots els projectils eren model Kalibr, emprats per les forces russes, segons ha assegurat l'administrador al portal New Voice of Ukraine.

Prèviament, el diputat Oleksii Gontxarenko ha informat que s'han produït sis explosions a Odessa, així com un incendi al port. El representant ha afegit que l'atac ha deixat víctimes, però no ha especificat quantes.

En virtut de l'acord, una coalició de personal turc, ucraïnés i de l'ONU té previst supervisar la càrrega d'uns 22 milions de tones de cereals als vaixells dels ports ucraïnesos d'Odessa, Txornomoske i Pivdennii, abans de navegar per una ruta planificada a través del mar Negre.

Amb d’aquest pacte, cal recordar, les parts russa i ucraïnesa es comprometien a suspendre qualsevol atac contra els vaixells o els ports que participen en aquestes exportacions. No obstant això, l'acord no cobreix les zones dels ports no implicades en la càrrega de gra.

De moment, el Ministeri d'Exteriors ucraïnés ja ha condemnat l'atac. "Rússia ha tardat menys de 24 hores a llançar un atac amb míssils contra el port d'Odessa, incomplint les seues promeses i soscavant els seus compromisos amb l'ONU i Turquia en virtut de l'acord d'Istanbul", ha lamentat el portaveu del Ministeri, Oleg Nikolenko, en el seu compte de Twitter.

"En cas d'incompliment, Rússia assumirà tota la responsabilitat per la crisi alimentària mundial", ha lamentat.

També et pot interessar

stats