Ucraïna i Rússia arriben a un acord per a desbloquejar les exportacions de cereals

El tractat, segons la presidència de Turquia, se signarà divendres a Istanbul

Un treballador  mira com s'aboca gra a un vaixell
Un treballador mira com s'aboca gra a un vaixell / Vincent Mundy (Reuters)

Ucraïna, Rússia, Turquia i el secretari general de les Nacions Unides, Antonio Guterres, signaran aquest divendres un acord per a reprendre les exportacions de cereals del mar Negre d'Ucraïna, tal com ha avançat aquest dijous l'oficina del president turc Tayyip Erdogan.

Rússia i Ucraïna són els principals proveïdors mundials de blat, però la invasió de Moscou a Kíiv el passat 24 de febrer ha fet augmentar els preus dels aliments i amenaça amb una crisi alimentària internacional. La guerra ha aturat les exportacions d’Ucraïna i ha deixat desenes de vaixells encallats i uns vint milions de tones de gra encallats al port d'Odessa.

Ara, la presidència de Turquia ha anunciat que s’ha arribat a un acord general sobre un pla liderat per l'ONU durant les converses a Istanbul la setmana passada. Els detalls de l'acord es desconeixen. Només han avançat que se signarà divendres a les oficines del palau de Dolmabahce a les 13:30 GMT.

Les Nacions Unides i Turquia fa dos mesos que treballen per a negociar el que Guterres va anomenar un acord de "paquet": reprendre les exportacions de cereals del mar Negre d'Ucraïna i facilitar els enviaments de cereals i fertilitzants russos.

El govern de Putin ha negat la responsabilitat de l'empitjorament de la crisi alimentària i ha culpat, en canvi, a l’efecte de les sancions occidentals per a frenar les seues pròpies exportacions d'aliments i fertilitzants i a Ucraïna per explotar els seus ports del mar Negre.

Un dia després de les converses d'Istanbul la setmana passada, els Estats Units van intentar facilitar les exportacions russes d'aliments i fertilitzants assegurant als bancs, naviliers i companyies d'assegurances que aquestes transaccions no infringirien les sancions de Washington a Moscou per la seua invasió d'Ucraïna.

També et pot interessar

stats