Es reprenen les exportacions de gra des dels ports ucraïnesos

Tant Rússia com Ucraïna s’han compromés a suspendre qualsevol atac contra els vaixells o els ports, sota la vigilància de personal de Turquia i les Nacions Unides

Vaixell carregat de contenidors
Imatge d'arxiu d'un vaixell carregat de contenidors / À Punt NTC

Rússia i Ucraïna han firmat aquest divendres a Istanbul, per mediació de Nacions Unides i Turquia, un acord per a reprendre les exportacions de gra des dels ports ucraïnesos. És una solució a la crisi alimentària derivada de la falta de cereals en alguns països necessitats.

En virtut de l'acord, una coalició de personal turc, ucraïnés i de l'ONU supervisarà la càrrega de gra en els mercants als ports ucraïnesos d'Odessa, Txornomorsk i Pivdennyi, abans de navegar per una ruta planificada prèviament a través del mar Negre.

Els vaixells creuaran el mar Negre cap a l'estret del Bòsfor, a Turquia. A més, s'establirà un centre de coordinació conjunt a Istanbul, que inclou representants de l'ONU, Ucraïna, Rússia i Turquia, que s’encarregarà d'examinar els vaixells que entren a Ucraïna per a garantir que no porten armes o material de combat.

Tant Rússia com Ucraïna s’han compromés a suspendre qualsevol atac contra els vaixells o els ports que participen en aquestes exportacions. Personal de Turquia i de les Nacions Unides estarà en els ports ucraïnesos per a confirmar la seguretat de les zones protegides per l'acord.

Ucraïna és el cinqué major exportador de cereals del món, i Nacions Unides compra quasi la meitat del seu producte per a alimentar a milions d'habitants de l'Àfrica subsahariana.

Es tracta d'una operació a "enorme escala", que implica la represa a curt termini de les exportacions d'almenys cinc milions de tones de cereals, d'un total de 25 milions paralitzades des de l'inici del conflicte.

Ucraïna, a més, s'enfronta a la tasca de buidar les mines en el recorregut dels vaixells, sempre que trobe suficients mercants per a cobrir els retards. L'èxit del pla també depén de les garanties de seguretat de Moscou i que el president Vladímir Putin complisca la seua part del tracte en ple conflicte armat.

"Mentre continuen les operacions militars al territori d'Ucraïna, les aigües dels ports ucraïnesos continuaran sent extremadament perilloses", ha explicat a Bloomberg Andrii Kuptxenko, cap d'anàlisi de la consultora local APK-Inform.

També et pot interessar

stats