Ucraïna demana que Rússia quede fora del Consell de Seguretat per la crisi alimentària

Tres vaixells han eixit d'Ucraïna aquest dimarts cap a Istanbul malgrat suspendre Rússia l'acord de cereals

Vaixells comercials amb gra ucraïnés esperen per a passar l'estret del Bòsfor enfront de les costes de Yenikapi a Istanbul, Turquia.
Vaixells comercials amb gra ucraïnés esperen per a passar l'estret del Bòsfor enfront de les costes de Yenikapi a Istanbul, Turquia / Umit Bektas (Reuters)

Ucraïna ha sol·licitat que Rússia quede fora del Consell de Seguretat de l'ONU i de la resta d'organitzacions internacionals pels seus intents d'"exacerbar la crisi alimentària mundial" després de suspendre l'acord d'exportació de gra ucraïnés.

Així ho ha afirmat el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, qui ha agraït al secretari general de l'ONU, António Guterres, i al canceller alemany, Olaf Scholz, el seu suport perquè continue l'exportació d'aliments per vaixell des dels ports ucraïnesos.

Segons el mandatari ucraïnés, els intents de Rússia d'"exacerbar" la crisi alimentària indiquen clarament que "continuarà oposant-se a tota la comunitat internacional".

No obstant això, i malgrat suspendre Rússia l'acord de cereals, tres vaixells de càrrega amb gra han eixit aquest dimarts d'aigües ucraïneses per a dirigir-se a Istanbul en el marc de l'acord sobre exportació de cereals que Rússia va suspendre dissabte, segons informa des d'Istanbul el Centre de Coordinació Conjunt (JCC).

"El secretariat de Nacions Unides en el JCC informa que hui, tres vaixells transiten pel corredor humanitari en direcció d'eixida d'Ucraïna", va indicar en un missatge la portaveu de la delegació, Ismini Palla.

"La navegació s'ha acordat entre les delegacions d'Ucraïna, Turquia i Nacions Unides en el JCC. Rússia ha sigut informada", precisa el missatge.

L'ONU confirma que seguirà amb l'acord del gra malgrat suspensió russa

Per part seua, l'ONU ha confirmat que continuarà implementant l'acord per a l'exportació de gra ucraïnés malgrat la decisió russa de suspendre la seua participació. "No demanarem permís, nosaltres continuem implementant" l'acord, ha dit el cap humanitari de Nacions Unides, Martin Griffiths, que ha recalcat que, com a part signant, Moscou continua estant obligada a complir uns certs compromisos.

Griffiths ha dit que es buscarà que Rússia torne com més prompte millor a participar plenament en aquest mecanisme, però ha insistit que el que ha anunciat el Kremlin —una suspensió temporal després d'un atac amb drons a la seua flota de mar Negre— és molt diferent d'una eixida de l'acord.

Segons Griffiths, ara mateix hi ha 86 vaixells a la zona del Bòsfor, en el que va definir com un "embós de trànsit marítim", que estan a l'espera de rebre llum verda per a seguir la travessia i portar els carregaments als ports de destinació.

En total, aquests vaixells porten quasi dos milions de tones de gra, i Turquia ha assegurat que la seua acumulació en la zona planteja un possible problema de seguretat marítima.

Zelenski anuncia que hi haurà resposta al nou atac massiu rus

D'altra banda, el president d'Ucraïna ha anunciat aquesta nit que hi haurà resposta "en el camp de batalla" al nou atac massiu rus d'aquest dilluns contra la infraestructura energètica d'Ucraïna, que ha deixat centenars de poblacions sense electricitat.

Zelenski ha afirmat que la majoria dels objectius seleccionats per Rússia hui "es van salvar", ja que "van ser abatuts" 45 dels 55 míssils de creuer llançats pels russos per a l'atac massiu.

El president de Rússia, Vladímir Putin, va admetre que els atacs massius d'aquest dilluns contra la infraestructura energètica d'Ucraïna es van efectuar en part en resposta a l'"atemptat terrorista" comés suposadament per Kíiv contra la flota del mar Negre.

Centenars de poblacions en set regions ucraïneses s'han quedat sense electricitat i almenys tretze civils van resultar ferits en els atacs russos. Ucraïna està fent "tot el possible", segons el seu president, per a restablir el subministrament elèctric i d'aigua en els pobles i ciutats atacats.

També et pot interessar

stats