L'OIEA verificarà si hi ha hagut eixides de material nuclear a Ucraïna per a fabricar una ''bomba bruta''

Kíiv i Moscou s'acusen mútuament de preparar un artefacte d'aquestes característiques, mentre Putin insisteix a descartar la possibilitat d'un atac nuclear preventiu

Un soldat ucraïnés carrega un artefacte explossiu en un vehicle militar a Zaporíjia
Un soldat ucraïnés carrega un artefacte explosiu en un vehicle militar a Zaporíjia / Stringer (Reuters)
28 d'octubre 2022 - 09:20

Inspectors de l'Organització Internacional de l'Energia Atòmica (OIEA) verificaran si s'ha produït desviament de material nuclear de plantes atòmiques ucraïneses que puga servir per a fabricar una bomba bruta, una possibilitat de la qual Rússia i Ucraïna s'acusen mútuament. L'OIEA desplegarà la missió després que Moscou llançara la sospita sobre Kíiv i després el govern de Volodímir Zelenski demanara la intervenció de l'autoritat atòmica, al·ludint a una "construcció il·legal" a la central.

En el rerefons hi ha el recel entre les parts que l'ús d'una bomba bruta d'aquestes característiques situe la guerra en una escalada superior, fins i tot nuclear.

Putin descarta un atac nuclear preventiu

El president rus, Vladímir Putin, assegura que si es produeix no serà per ells. En una intervenció en el club de debat Valdai, ha descartat qualsevol atac preventiu a Ucraïna i Occident amb armament atòmic, un escenari que segons ha destacat descarta la doctrina de dissuasió nuclear que va aprovar el juny de 2020.

"Nosaltres mai hem parlat directament sobre el possible ús de Rússia d'armament nuclear. Només vam respondre a les declaracions realitzades pels líders dels països occidentals" –ha dit Putin– que ha insistit que no s'imagina "en cap cas" en el lloc de Nikita Khrusxov durant la crisi dels míssils de Cuba —la situació en què el món ha estat més prop de la catàstrofe nuclear– que compleix ara 60 anys.

El món es troba en un punt d'inflexió històric. El decenni més perillós i impredictible des de la Segona Guerra Mundial Vladímir Putin - President de Rússia

No obstant això, ha advertit que "el món es troba en un punt d'inflexió històric" i davant "el decenni més perillós i impredictible des de la Segona Guerra Mundial".

Putin ha pronunciat aquestes paraules en vespres d'un assaig nuclear massiu, el primer des de l'inici de la intervenció militar russa a Ucraïna.

D'altra banda, el cap del Kremlin va qualificar de “ximpleries” les acusacions que Moscou està atacant la central nuclear ucraïnesa de Zaporíjia, perquè la planta està sota el seu control des del començament de "l'operació militar especial" al febrer. I ha instat els tècnics de l'OIEA que hi ha a la central que verifiquen d'on venen veritablement els projectils que impacten en la rodalia, en referència a Ucraïna.

El president rus Vladímir Putin durant la seua intervenció en el grup de debat Valdai a Moscou
El president rus Vladímir Putin durant la seua intervenció en el grup de debat Valdai a Moscou / Sputnik/Sergey Guneev (via Reuters)

També et pot interessar

stats